Conflict la primăria Sibiu. Astrid Fodor, iritată de reacțiile USR-PLUS
Ședința Consiliului local Sibiu de joi după-amiaza, în care a fost adoptat cel mai mare buget din istoria orașului – 994 de milioane de lei, a consemnat și prima confruntare mai aprinsă între primarul Astrid Fodor și un reprezentant al USR PLUS.
Discuțiile care au stârnit iritarea primarului Sibiului au fost deschise de Ionuț Ghișe, consilier local din partea USR PLUS. El și-a exprimat nemulțumirea legată de dezbaterea bugetului în care nu au fost implicați mai mult sibienii și diferitele organizații ale sibienilor.
”Ne aflăm în fața unui moment extrem de important, suntem chemați să dăm votul nostru pentru cel mai mare buget din istoria municipiului Sibiu. Dezbaterea, din păcate trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu a existat, nu a fost una una reală. Constrângerea legală ca propunerea să stea 15 zile în dezbatere a fost doar bifată să fie. Au fost înregistrate doar 25 de propuneri, intervenții, sugestii și opinii. Nu este de ajuns doar un comunicat pe site, cetățenii au mai aflat câteva ceva din preluările presei locale. Propunem o comunicare mai transparentă cu sibienii, cu asociațiile de locatari, cu societatea civilă, în general. Ar trebui să existe o dezbatere bilaterală, reală. Eventual, ar trebui o dezbatere extinsă pe mai multe zile, chiar pe capitole ale bugetului: sănătate, educație și așa mai departe. La noi, din păcate, totul a fost pe repede înainte, dezbaterea a fost mai mult de formă. Și sperăm ca acest lucru să se schimbe de anul viitor”, a spus Ghișe.
El a cerut ca, pe viitor, astfel de proiecte precum bugetul, care se întinde pe aproximativ 400 de pagini, să fie oferite spre consultare într-o formă ”prietenoasă digital”, adică una care să permită și căutarea de cuvinte din respectivele proiecte.
Declarațiile lui au primit răspuns din partea primarului Astrid Fodor, care a arătat că – din punctul ei de vedere – faptul că numărul de propuneri și sugestii indică faptul că sibienii sunt mulțumiți de bugetul propus. ”În afară de proiectul postat pe site, comunicatul Primăriei, foarte detaliat, a fost preluat de toată media locală și o parte din media națională. A fost postat și pe Facebook-ul Primăriei, se poate vedea la câte persoane a ajuns mesajul, și s-a trimis și la peste 25.400 de adrese de mail ale sibienilor care s-au înscris pentru a primi comunicatele Primăriei. Deci fiecare a primit inclusiv pe laptop sau pe calculatorul său acest mesaj. Că sunt numai 26 de observații și propuneri eu zic că e benefic, înseamnă că cetățenii au fost mulțumiți de acest buget. Oricum, din aceste propuneri, majoritatea se regăseau deja în buget. Dar trebuie să ai răbdare și să parcurgi bugetul. Le mulțumesc celor care s-au implicat în această dezbatere publică și consider că am respectat absolut toate prevederile legale”, a răspuns Fodor.
”Nu puneți în cârca altora acest «repede înainte»”
Discuțiile s-au aprins după intervenția consilierului local Cătălin Stanciu (PSD), care a arătat că aluziile la discuțiile ”pe repede înainte” au drept cauză adoptarea târzie a bugetului de stat (buget adoptat târziu, la rându-i, din cauza schimbării guvernării în urma alegerilor generale de la finele anului trecut). ”Eu am crezut că nemulțumirea privind timpul scurt, pe care toți ne-am exprimat-o, e o discuție pe care am depășit-o. Domnule Ghișe, vreau să vă amintesc faptul că faceți parte dintr-o formațiune politică aflată la guvernare de anul trecut. Întreg acest proces «pe repede înainte» se datorează în primul rând formațiunii politice din care faceți parte, alături de celălalt partid cu care sunteți la guvernare. Nu puneți în cârca altora acest «repede înainte». Pe care poate ar fi trebuit să îl discutați și cu președintele partidului din care faceți parte, președinte care e tot din municipiul Sibiu”.
Ionuț Ghișe a revenit, detaliind modul în care formațiunea din care face parte ar vrea să se poarte dezbaterile despre bugetul orașului. Discuții care ar putea începe din lunile noiembrie – decembrie, apreciază Ghișe. ”Îmi cer scuze, poate nu s-a înțeles, este vorba de o dezbatere pentru a schimba modalitatea de dezbatere a bugetului. Strategia și ceea ce se dorește cu un buget pot fi consultate, putem face discuții pe zoom, putem consulta societatea civilă, asociațiile de profil: despre genul acesta de dezbatere bilaterală vorbesc. Nu vorbesc de cele 15 zile de dezbatere, în care, e adevărat, doamna primar, s-a transmis frumos și detaliat, nu am făcut referire la calitatea muncii, respect acest buget. Mă refer la o modalitate diferită de a face consultarea. Începând din decembrie sau noiembrie să discutăm pentru anul viitor despre ceea ce doresc cetățenii și asociațiile de profil din acest oraș. Domnule Stanciu ați dus discuția într-o altă chestiune la care nu am făcut referire”, a încheiat Ghișe.
Reprezentanții USR-PLUS, acuzați de demagogie
Însă nici această intervenție nu a rămas fără replica reprezentantului social-democrat. ”Ceea ce spuneți acum sunt lucruri pe care le-am discutat în cadrul comisiei de specialitate cu toți colegii și am convenit că, pe viitor, aceste lucruri le vom schimba. Nu cred că această discuție trebuia să o reiterați în plenul acestei ședințe, în care votăm bugetul local. Aceste detalii le-am clarificat cu toții”, i-a replicat Stanciu.
Primarul Astrid Fodor a preluat cuvântul acuzând reprezentanții USR PLUS de demagogie. Și de interes scăzut pentru mersul administrației, din moment ce printre amendamentele transmise pe subiectul bugetului se regăseau și proiecte care, de fapt, ar fi deja în faza de implementare. ”Da, domnule Stanciu, nu era necesar. Dar unii așa consideră, că e bine să vorbim și de multe ori este multă demagogie în ceea ce vorbim. Eu mi-aș fi dorit, domnule Ghișe, ca înainte să îmi fi trimis cele 44 de propuneri, să citiți măcar comunicatele de presă pe care le dăm tot la două zile. Și ați fi știut că 14 dintre propuneri nu doar că sunt cuprinse în buget, dar sunt deja în derulare. Să fii consilier local și să nu știi ce proiecte se derulează de către administrație... dacă nu citiți comunicatele, puteați să veniți să vă documentați, nu să ne trimiteți propuneri care deja sunt implementate, sunt comunicate, nu doar că știm doar noi, aici, un grup de oameni. Plus altele, care nu au legătură cu realitatea”, a spus Fodor.
Ea a cerut mai multă implicare documentată din partea reprezentanților USR PLUS. ”Și mie îmi trimit cetățenii tot felul de mailuri cu tot felul de propuneri. Dar una este vrutul și alta este pututul. Și legalitatea și oportunitatea și eficiența economică de care noi trebuie să ținem cont. Și când spun «noi» mă refer inclusiv la dumneavoastră care sunteți consilier local și trebuie să știți că banul public se cheltuie ținând cont de eficiență, economicitate și toate principiile care stau la baza cheltuirii banului public. Și a priorității: cheltuiala trebuie să servească majorității cetățenilor. Deci nu e totul să luăm cuvântul, să scriem ceva pe Facebook, este nevoie de multă muncă, de multă analiză și de studiu dacă ești consilier local și vrei să te implici constructiv în ceea ce trebuie făcut în acest municipiu”, a mai spus primarul Sibiului.
La final, înainte ca bugetul să fie adoptat cu unanimitate, Fodor și Ghișe au mai avut un scurt schimb de replici. ”E nevoie de comunicare. E nevoie de comunicare, doamna primar”, a spus Ghișe. ”Domnule Ghișe, fiecare cu comunicarea lui”, i-a replicat Fodor, potrivit TurnulSfatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News