Acuzații de conflict de interese la Colțea: Șefa de la Achiziții ar fi oferit contracte concubinului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - București Optimist
Facebook - București Optimist
La Spitalul Colțea, șefa Serviciului Achiziții ar fi oferit contracte bănoase firmei concubinului său, intrând astfel în conflict de interese. 

Firma unui bărbat a primit contracte e achiziții de la Spitalul Colțea în baza relației pe care acesta ar fi avut-o cu șefa Serviciului achiziții din cadrul unității medicale, Mioara Munteanu. În urma contractelor cu Spitalul din 2019 și 2020, firma a încasat 120.000 de lei. 

Alte spitale din Capitală au ales aceeași firmă pentru a deveni furnizor de bază, cifra de afaceri a companiei crescând de 17 ori în anii de activitate sub auspiciile conflictului de interese. 

Momentele cheie ale derulării contractelor de achiziții sunt următoarele, conform G4 Media:

1. 5 decembrie 2018: Mioara Munteanu, angajată la Spitalul Colțea din august același an, și Valeriu Apostol, patron al firmei Povamin SRL Tecuci, au cumpărat în cote de câte 1/2 un apartament de circa 48 de mp în București, pe Șoseaua Viilor;

2. 1 ianuarie 2019: Mioara Munteanu a devenit șefa Serviciului Achiziții din spital;

3. 4 ianuarie 2019: Valeriu Apostu a adăugat la obiectul de activitate al Povamin SRL ”comerț cu ridicata al produselor textile”, ”comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei”, ”comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”, ”comerț cu ridicata al mobilei de birou”, ”comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate”. Multe dintre contractele ulterioare ale societății, cu spitale din Capitală, se vor baza pe această modificare;

4. 20 ianuarie 2019: Povamin SRL a semnat primul său contract cu un spital – cel al Penitenciarului Rahova. Anterior, societatea nu mai apare în Sistemul de Achiziții Publice;

5. 6 februarie 2019: Povamin SRL a semnat primul contract cu Spitalul Colțea. Au urmat și altele, ultimul fiind înregistrat în aprilie 2020;

6. În perioada 2019-2020, conform conturilor de Facebook, Munteanu și Apostu și-au petrecut mai multe vacanțe împreună, inclusiv în străinătate;

7. Din ianuarie 2019 și până în prezent, Povamin a semnat sute de contracte cu mai multe spitale, în special din București. De la Spitalul Colțea, societatea lui Apostu a încasat în 2019 circa 100.000 de lei, ceea ce ar însemna circa 30% din cifra de afaceri din acel an. Cifra de afaceri a firmei a crescut de la 77.000 de lei în 2018 la 1,3 milioane de lei în 2020;

8. În octombrie 2020, Mioara Munteanu s-a transferat la alt spital din București. În 2021, după ce la Colțea au apărut suspiciuni legate de contractele cu Povamin SRL, Munteanu și-a vândut jumătatea de apartament mamei lui Apostu.

Legea 98 din 2016 prevede clar că astfel de situații nu ar trebui tolerate, stipulând că „autoritatea contractantă are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni, identifica şi remedia situaţiile de conflict de interese, în scopul evitării denaturării concurenţei şi al asigurării tratamentului egal pentru toţi operatorii economici”. 

Managerul spitalului nu cunoaște situația. Și el a fost căutat de ANI

„Nu cunosc, nu am știut. Dacă lucrurile au stat așa, nu a fost corect. Situația mi-a fost sesizată de cineva de la Juridic, așa că i-am chemat pe toți foștii colegi de la Achiziții ai doamnei Munteanu care mi-au declarat, sub semnătură, că nici ei nu cunoșteau acest aspect”, a declarat Mircea Lupușoru, managerul spitalului. 

Surse ale G4 Media din rândul medicilor contrazic afirmațiile managerului și susțin că relația celor 2 era cunoscută. 

„Era de notorietate relația dintre cei doi. Doamna Munteanu îl prezenta drept logodnicul ei. Domnul Apostu a fost văzut în biroul domnului manager, împreună cu doamna Munteanu, încă de la sfârșitul lui 2018”, a declarat o sursă. 

În fapt, însuși managerul Lupușorul este un personaj controversat. Dincolo de conflictele pe care le are cu medicii din spital și de zvonul conform căruia ar fi făcut medicina timp de trei ani, se pare că și el se află în proces cu ANI, după ce ar fi avut cabinet medical când era director de spital. 

”În cazul lui Mircea Ovidiu Denis Lupuşoru, inspectorii de integritate au constatat că, în perioada 10 martie - 18 octombrie 2017, a deţinut simultan funcţia de director medical în cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos" şi calitatea de asociat unic, respectiv funcţia de administrator al unui cabinet medical individual.” arată ANI, în 2018. 

Cei doi se apără

”Nu este iubit….ce pot să zic eu acuma? Nu e grad de rudenie prevăzut de lege. Una este viața personală, alta cea profesională. Profesional, mi-am făcut treaba ca la carte, nu amestecăm lucrurile. Totul a fost transparent, în Sistemul de Achiziții Publice”, a declarat Mioara Munteanu, fostă șef Serviciu Achiziții la Spitalul Colțea. 

„Nu a fost absolut nici o favorizare. Am fost tot timpul în căutare de oportunități pentru firma mea și, pur și simplu, am intrat pe această piață. Este doar o coincidență faptul că aveam o relație cu doamna Munteanu în acea perioadă”, spunea Valeriu Apostu, patron Povamin SRL. 

Cei doi se afla într-o situație de ilegalitate, conform legii anterior citate. La articolul 60, litera C, este menționat ca fiind „generator” de conflicte de interese „participarea în procesul de verificare/evaluare a solicitărilor de participare/ofertelor a unei persoane despre care se constată sau cu privire la care există indicii rezonabile/informații concrete că poate avea, direct ori indirect, un interes personal, financiar, economic sau de altă natură, ori se află într-o altă situație de natură să îi afecteze independența și imparțialitatea pe parcursul procesului de evaluare”. Pe contractele de achiziții apar în același timp numele celor doi iubiți. 

Faptă potențial penală

Derivat din această lege, fapta Mioarei Munteanu s-ar putea încadra la articolul 301 din Codul Penal, „folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane”, care spune că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel