Conf. Dr. Nițescu: Intermittent fasting sau cină târzie, nu veți greși cu acest fel de mâncare. Dacă analizez bine, chiar nu există restricții medicale
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varstnic-varstnica-in-varsta-varstnici-6848403/
Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varstnic-varstnica-in-varsta-varstnici-6848403/
Conf. Dr. Maria Nițescu a venit cu o idee de fel de mâncare ideal pentru intermittent fasting sau cină târzie.

„Intermittent fasting sau cină târzie, nu veți greși niciodată alegând pește slab la cuptor și legume! Feliuța de pâine cu semințe diverse chiar nu contează! Și dacă analizez bine, chiar nu există restricții medicale pentru această masă!

Importante sunt creativitatea și dorința de a mânca ceva și sănătos și gustos. Cu cât materiile prime sunt mai aproape de modul natural de creștere (bio, eco, organic), cu atât mai bine! (dorada sălbatică la cuptor, broccoli, ardei copți, salată de fasole verde cu usturoi)”, a scris Conf. Dr. Maria Nițescu.

VEZI ȘI: Conf. Dr. Maria Nițescu: Ce dietă să alegem pentru a fi sănătoși. Cel mai bun pattern (model) alimentar

Care este cea mai bună dietă?

Aflăm răspunsul de la Conf. Dr. Maria Nițescu. Medicul specialist a venit cu explicații și a spus că un test genetic ar putea să ne spună care este cel mai bun model alimentar pentru fiecare individ în parte. În lipsa unui test genetic, există totuși alte soluții. Vedeți explicațiile în rândurile de mai jos. 

„Ce dietă să alegem pentru a fi sănătoși? Știm deja cu toții că nu există alimente ideale care să poată fi consumate oricât sau într-un regim monoton și să ne păstrăm sănătatea. Așadar, trebuie să avem o alimentație cât mai variată pentru a obține toți nutrienții de care organismul are nevoie. Se vorbește în lumea medicală de pattern sau de model alimentar.

Și atunci apare întrebarea: care este cel mai bun model alimentar pentru un individ? Un test genetic ar veni cu răspunsul, însă el nu este la îndemâna oricui, iar statul în loc să investească într-o astfel de testare, sigur mai scumpă decât altele, mai bine cumpără medicamente. Același lucru îl facem și noi ca indivizi, iar asta pentru că odată cu testarea poate este nevoie de intervenții de modificare a aportului alimentar, lucru greu de realizat mai ales atunci când vorbim de schimbări necesare întreaga viață.Și dacă nu efectuăm testul genetic, cum știm totuși, ce este bine pentru noi?

Cel mai bun pattern (model) alimentar, adică cel care ni se potrivește, este cel care ne menține sănătoși fizic și psihic și nu neapărat dieta mediteraneană, dieta ketogenică, dieta low-fat sau cea vegetariană/vegană etc., și asta pentru că suntem unici, pentru că genele sunt diferite de la individ la individ. Dacă avem probleme cu greutatea și probleme medicale, este clar că nici alimentația nu este cea potrivită.

Mulți dintre cei cu probleme ajung la nutriționist sau de cele mai multe ori la mulți nutriționiști, și asta nu pentru că nutriționistul nu este bun, ci pentru că nu are la îndemână instrumentul potrivit pentru acea persoană. Practic, este aceeași situație ca atunci când mergi la medic și îți pune diagnostic doar pe examen clinic, fără alte investigații (sigur am forțat puțin comparația, știm că în anumite afecțiuni există semne patognomonice - specifice, și laboratorul doar confirmă diagnosticul clinic, lucru ce nu se întâmplă des la consultul nutrițional).

Prin urmare, vă recomand ca în lipsa testului genetic, să alegeți întotdeauna calea ce vi se potrivește și să nu încercați ce fac vecinii, prietenii sau colegii de muncă! Nu uitați că investigațiile medicale sunt cele care confirmă dacă facem alegeri bune și nu neapărat greutatea scăzută!”, a scris Conf. Dr. Maria Nițescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel