Conf. Dr. Maria Nițescu: Cel mai bun ingredient al unui stil de viață sănătos, cu sau fără post!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Engin Akyurt, de la Pexels
Fotografie creată de Engin Akyurt, de la Pexels
Conf.Dr.Maria Nițescu a spus care este cel mai bun ingredient al unui stil de viață sănătos, cu sau fără post! De asemenea, a venit cu o serie de recomandări extrem de importante pentru Postul Paștelui.

„Postul Paștelui... sănătate pentru trup și suflet! Mulți dintre noi postesc în această perioadă! Postul Paștelui este cel mai important și cel mai lung post ortodox, reprezentând o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii care sărbatoresc Învierea Domnului Iisus Hristos. Și din punct de vedere nutrițional este binevenit, organismul având nevoie să ia o pauză de la alimentele de origine animală. Sigur că asta nu înseamnă că vom mânca mai sănătos! Nutriția este o știință și faptul că punem o mâncare în farfurie, nu inseamnă că ne hrănim sănătos! 

Pentru că am deja mulți pacienți care vor să se hrănească sănătos, dar să și postească, iată câteva recomandări pe care să le aveți în vedere, în această perioadă:

1. Consumați zilnic proteine, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă la fiecare din cele trei mese principale. Alimentele de origine vegetală, nu conțin prea multe proteine, iar acestea nu fac parte din categoria proteinelor de calitate superioară. În plus, combinația cu fibre și alți compuși vegetali le scade biodisponibilitatea. Așadar, încercați să consumați alături de alte legume, alimente vegetale considerate surse bune de proteine: fasole boabe, mazăre uscată, linte, năut, ciuperci. În această perioadă, contați și pe aportul de proteine din cereale integrale (pâine din grâu integral și secară, orez integral, paste integrale), quinoa și nuci. De regulă, se recomandă combinația de leguminoase și cereale integrale pentru a beneficia de toți aminoacizii esențiali pe care organismul nu îi poate sintetiza. Atenție însă, că atât leguminoasele (fasole, mazăre uscată, linte, năut) cât și cerealele, sunt foarte dense energetic, având o cantitate mare de carbohidrați. Este bine ca masa de seară să nu conțină cereale, e suficient să mâncați o salată care să conțină fasole boabe, sau o supă cremă de linte și alte legume, fără a consuma și derivate cerealiere! După cum observați, nu sunt adepta produselor din soia, felul în care sunt fabricate aceste produse, cu o multitudine de aditivi, mă determină să am o reținere cu privire la beneficiile acestora pentru sănătate.

2. Componenta dominantă a farfuriei dumneavoastră în această perioadă, trebuie să o constituie legumele, cât mai colorate si, pe cât posibil, cât mai ecologice. Încercați să nu vă aprovizionați cu legume din țări non-EU. Preparate fie la abur, fie la cuptor, pe grătar sau crude, legumele constituie o bogată sursă de micronutrienți (elemente minerale și vitamine), fibre și antioxidanți. Mâncăm, slăbim și ne protejează de boli cronice!

3. Semințele și nucile crude, pot fi consumate ca și gustare între micul dejun și prânz, sau în salate, ele reprezentând o importantă sursă de proteine și grăsimi sănătoase (omega 3).

4. Fructele, în cantități limitate (2-3/zi), contribuie de asemenea cu aport de carbohidrați, micronutrienți, fibre și antioxidanți. Pot fi consumate alături de micul dejun și ca gustări, între mesele principale. Dacă sunteți supraponderali, evitați bananele și strugurii.

5. Grăsimile sănătoase: ulei de măsline și măsline, avocado și nuci le puteți adăuga în salate, ulei de floarea soarelui la mâncarea gătită. Nu aveți nevoie de cantități mari. Cantitatea importantă de energie este bine să o luați din legume!

6. Să nu uităm de aportul de lichide, foarte necesar bunei funcționări a organismului. 1,5-2 l/zi, cu variații individuale în functie de greutatea corpului sau de aportul energetic.

7. Mișcarea va reprezenta întotdeauna cel mai bun ingredient al unui stil de viață sănătos, cu sau fără post!

8. Persoanele cu diferite afecțiuni cronice trebuie să consulte medicul curant în legătură cu oportunitatea postului ortodox. Vă doresc multă sănătate și să auzim numai de bine!”, a fost mesajul transmis de Conf. Dr. Maria Nițescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel