Conducerea Camerelor, o primă bătălie în războiul pentru suspendarea lui Băsescu. La referendum, președintele mizează pe diaspora
Opoziţia ar fi acceptat pierderea „puterii“ în Biroul Permanent al Senatului, partidele arcului guvernamental urmând să aibă şapte reprezentanţi, în timp ce reprezentanţii opoziţiei doar şase. Anunțul a fost făcut de senatorul UDMR, Verestoy Attila, prin Agenția Națională de Presă.
Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, anunțase că problema conducerii Senatului nu va fi tranşată de plen, ci în urma negocierilor liderilor grupurilor parlamentare din Senat. Negocierile privind funcţiile din conducerea Senatului vor fi reluate lunea viitoare, începând cu ora 13,00. Victoria arcului guvernamental s-ar fi bazat pe o scăpare din partea PSD, care nu a anunțat ieșirea din asocierea cu PC, astfel încât risca să rămână fără grup parlamentar propriu. Culmea, Opoziția are mai mulți senatori decât Puterea, deci la o bună mobilizare, în plen, ar putea să-și impună liderii.
Cum au fost amenințați parlamentarii PDL la întâlnirea cu președintele
Miza conducerii celor două Camere este imensă: Puterea speră să treacă rapid prin plen Legea care ar valida votul prin corespondență. Potrivit unor surse din PDL, președintele ar fi lăsat să se înțeleagă la discuțiile cu parlamentarii portocalii că „trădătorii“ nu trebuie să marșeze la un vot de suspendare a președintelui, întrucât acesta va câștiga, obținând cel puțin două milioane de voturi de la românii din diaspora. Scăpările „pe surse“ de la întâlnirea cu președintele au uitat să facă această precizare. „Nu am nevoie să mă apere partidul. În cazul în care voi fi suspendat, voi candida și voi câştiga“, a spus într-adevăr Băsescu, dar în loc de fraza oferită publicului de către ziarele portocalii („Stelele partidului stau ascunse în tranșee“ etc) a urmat precizarea cu diaspora. Chiar dacă parlamentarii PDL sunt conștienți că nu mai au șanse la votul uninominal, din cauza dezastrului de imagine al guvernului Boc, se tem să întoarcă armele, trăind sub amenințarea unor scandaluri gen Constantin Nicolescu.
Practic, este o cursă contra cronometru: fie Opoziția va reuși să identifice și să bată palma cu 20 de parlamentari, înainte să fie introdus votul prin corespondență, fie se merge la alegeri la termen, puternic influențate de ambasadele din subordinea ministrului Baconschi, cel care a făcut minuni la prezidențiale, în Paris.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News