Condiţii de iarnă pe şosele din patru judeţe ale ţării. Avertisment pentru şoferi
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 20 noi 2022, 08:41
WhatsApp
Fotografie de la Pavel Danilyuk, Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk, Pexels
Pe şoselele din patru judeţe ale ţării se circulă în condiţii de iarnă. 

Se circulă în condiţii de iarnă pe şoselele din patru judeţe. În plus, este carosabil umed în toată ţara. Ceaţa se semnalează însă doar în judeţul Vrancea.

"Sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare şi se circulă în condiţii de iarnă, însă, atenţie, fără restricţii de circulaţie, în judeţele Botoşani, Gorj, Maramureş şi Suceava. În zonă se acţionează cu utilaje pentru deszăpezire. De asemenea, sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie şi se circulă în condiţiile unui carosabil umed, cu vizibilitate bună, pe majoritatea arterelor rutiere din întreaga ţară, ceaţa fiind semnalată doar în judeţul Vrancea. Astfel că, pentru prevenirea accidentelor rutiere, îi sfătuim pe şoferi să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule, dar şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare", transmite Alexandru Andronache, subinspector Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, conform Rador. 

Care este distanţa regulamentară 

”Auzim autoritățile, și poliția rutieră și pe știri, că spun că s-a întâmplat un accident pentru că nu s-a respectat distanța regulamentară. Vine întrebarea acum, care e distanța regulamentară? Știe cineva în România să îmi spună care e distanța regulamentară în mers? Vreau să spun că în legislație, în modul de a învăța șoferii și modul de a examina șoferii este atât de învechit și atât de inhibat încât nimeni nu își pune întrebări, nimeni din cei care răspund de povestea asta, adică Ministerul Transporturilor, pentru că acolo este și școlarizarea și siguranța rutieră, deși mulți au impresia că e la MAI, la Poliția Rutieră, dar siguranța rutieră este în curtea Ministerului Transportului.

În nicio lege din România nu există stipulat ce distanță trebuie păstrată regulamentar în mers față de mașina din față. Dar în lumea civilizată, acolo unde înveți să conduci și acolo unde există școli de șoferi, vă dau exemplu Suedia, Germania, este regulă de circulație, iar distanța regulamentară acolo este jumătatea în metri a vitezei pe care o ai. Adică, la 100 km/h trebuie să ai o distanță de 50 metri, la 60 km/h, trebuie să ai minim 30 de metri distanță. Dacă te prinde că ai distanța mai mică te sancționează. Dacă faci accident și se constată că ai avut distanța mai mică atunci ești vinovat. La noi nici măcar nu se pune problema, dar noi le spunem la cei de pe șosea să respecte distanța regulamentară", a arătat Titi Aur, specialist în conducere defensivă, pentru DC NEWS.

Vremea 19-21 noiembrie. ANM, prognoza meteo: Ploi, vânt puternic și ninsori în toată țara

Meteorologii au emis sâmbătă o informare de precipitaţii moderate cantitativ, polei, ninsori şi intensificări ale vântului, ce vizează întreaga ţară, în intervalul 20 noiembrie, ora 10:00 - 21 noiembrie, ora 20:00.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul menţionat, temporar va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est ploile vor avea şi caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 - 30 de litri/mp şi izolat 40 - 50 litri/mp, cu precădere în zonele deluroase şi montane.

În jumătatea de nord a Moldovei vor fi intervale în care se vor semnala precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi intervale cu precipitaţii mixte care vor determina depuneri de polei.

Local în Carpaţii Orientali şi pe alocuri şi în zona montană înaltă din rest va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă.

Temporar vântul va prezenta intensificări pe crestele montane, iar în cursul zilei de luni şi pe litoral, unde rafalele vor fi în general de 60-70 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza această informare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?