Condimentul banal care îți prelungește viața. S-ar putea să trăiești mai mult dacă îl consumi
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Un condiment banal ar putea să îți prelungească viața dacă îl consumi în mod regulat.

Rezultatele cercetărilor privind proprietăţile speciale ale ardeiului iute au fost prezentate la sesiunile ştiinţifice ale Asociaţiei Americane a Inimii. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice şi să studieze efectele antiinflamatoare, anticancerigene, antioxidante şi antidiabetice ale capsaicinei, o substanţă care se găseşte în cantităţi mari în ardeiul iute şi le conferă gustul înţepător. Dar un nou studiu a permis experţilor să afirme cu încredere că un consum regulat de ardei iute poate prelungi viaţa, scrie Rador, citând novinite.bg.

Pentru a evalua efectul său asupra speranţei de viaţă, oamenii de ştiinţă au analizat informaţii provenite din 4.729 de articole ştiinţifice din baze de date autorizate în medicină şi alte specialităţi din sănătate - Ovid, Cochraine, Medline, Embase şi Scopus. Acestea includ rezultatele a patru studii mari care examinează efectele consumului de ardei iute cayenne asupra sănătăţii participanţilor.

Riscul de boli oncologice, redus cu 23%

Astfel, echipa de oameni de ştiinţă a reuşit să obţină date privind starea de sănătate şi alimentaţia a peste 570.000 de rezidenţi din Statele Unite, Italia, China şi Iran şi a comparat schimbările survenite în grupurile în care participanţii au consumat în mod regulat chili şi unde acesta nu a fost prezent pe mese în mod tradiţional.

Se pare că, la participanţii din primul grup, riscul de boli cardiovasculare a scăzut cu 26%, iar riscul de boli oncologice cu 23%. Statisticile arată, de asemenea, o reducere cu 25% a riscului de deces prematur din orice cauză. Astfel, cercetătorii de la Centrul de Cardiologie din cadrul Clinicii din Cleveland au ajuns la concluzia că un consum regulat de alimente condimentate poate reduce efectiv riscul de deces, inclusiv de boli grave.

În acelaşi timp, experţii subliniază că mecanismele exacte ale efectului capsaicinei (substanţa activă a ardeiului iute) nu au fost încă stabilite, fie doar pentru că articolele ştiinţifice descrise arată cantităţi diferite de consum de ardei iute în rândul participanţilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele obţinute.

Obiceiurile care te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Mikhail Kobrianov, medic consultant şi gastroenterolog, a declarat, într-un interviu acordat Agenţiei "Prime", că pentru a ne menţine sănătatea de-a lungul multor ani este necesar să respectăm anumite reguli. Potrivit expertului, somnul bun, activitatea fizică moderată (150-300 de minute pe săptămână), absenţa suprasolicitarii şi a oboselii la locul de muncă, lipsa fumatului şi a băuturilor alcoolice, toate acestea prelungesc cu siguranţă viaţa, relatează BGNES.

De asemenea, dieta zilnică ar trebui să includă fructe, legume, leguminoase, nuci şi cereale integrale. Consumul de zahăr şi grăsimi saturate trebuie reduse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel