Data actualizării:
Data publicării:

Concurs DIRECTORI școală 2017. Controversă MAJORĂ: "Jalnică situație"

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

După ce DC News a publicat articolul " Concurs DIRECTORI școală 2017. INTERVIU, daună totală. Profesorii se revoltă ", profesorii și-au arătat revolta și ne-au trimis experiențele lor în acest caz.

Alegeri prezidentiale 2024

Profesorii s-au plâns că la evaluarea CV-urilor și la interviuri au simțit cum o mână nevăzută dictează ce trebuie să se întâmple.

"Vă trimit un mesaj în legătură cu ce s-a intâmplat la concursul pentru funcția de director/director adjunct , desfășurat la Galați. Am participat la concurs pentru funcția de director, pentru un liceu din mediul rural. Știam că o sa am greutăți deoarece nu sunt "plăcută" de primar. Dar am avut curaj. Am luat la scris 35 puncte și la CV 47,5 puncte. Aici nu au avut cum să mă lucreze. În schimb la interviu... Am început să prezint oferta PAS, la un moment dat m-au oprit (cu toate că nu aveau voie) pe motiv că vorbesc prea repede și nu înțeleg ce spun.

Aici a fost evident că vor să mă pice. Important era să ne încadrăm în 15 minute, altfel eram depunctați. Am prezentat tot, m-am încadrat în timp. Cât am prezentat, președinta comisiei de evaluare (care culmea... cunoștea cât de mult muncesc și ce fac pentru școală) a căutat.... a pescuit eventualele greșeli și mi-au pus tot felul de întrebări. A trecut și faza asta.

Am extras din cinci boluri câte o întrebare din legislație (deci cinci întrebari). Timpul alocat probei, adică 30 minute, era demult depașit. Am răspuns cum am știut mai bine. Apoi am fost poftită afară pentru ca membrii comisiei să delibereze. De pe hol am auzit cum s-a citit din legislație articolele de lege cu răspunsurile... deci nici inspectorii nu știau raspunsurile pe de rost.

S-au afișat rezultatele... Evident.... RESPINS... cum mă așteptam. La plecarea comisiei am întrebat președintele comisiei (cel care mă cunoștea) când se depun contestațiile, fiind vineri seara. Mi s-a spus că începând de luni, că la ISJ nu se mai lucrează în weekend. Am fost sâmbătă dimineață la ISJ și... surpriză... Am depus contestația. Deci au vrut să mă ducă în eroare să nu o depun. Luni, 24 iulie 2017, la ISJ Galați, s-au "rezolvat" contestațiile. Respins. La mine s-a depășit cu mult timpul alocat probei (30 minute) și a fost evident că au vrut să mă pice";

"Legat de concursul pentru ocuparea funcției de director în învățământul preuniversitar, pot spune un singur lucru: unii dintre ei ar trebui să revină la catedră pentru că prea au ajuns să se creadă pe "moșia lor".

La noi în liceu, actualul director a amenințat și șantajat pe toți cei care ar fi putut să se înscrie la acest concurs. În ultimii cinci ani fiecare director care a venit a făcut ce a vrut el fără să țină cont vreodată de părerea noastră, a cadrelor didactice. Mai mereu, în ultimii cinci ani, răspunsul acestor directori a fost: "așa vreau eu" . Oricum lucrurile au evoluat din ce in ce mai rău.... suntem nevoiți să îi trecem pe elevi, că nu mai avem norme sau este pila nu știu cui "sus pus"... așa că acest sistem este plin de hibe. Peștele de la cap se impute!";

"Am participat la concursul din această vară pentru funcția de director în Argeș. Am luat cea mai mare notă la scris, iar o parte a comisiei de evaluare cu dedicație de la nașul mare a devenit brusc foarte exigentă la evaluarea CV-ului și mai ales la interviu. În ciuda unei exigențe cu totul speciale, am obținut cel mai mare punctaj, însă ce n-au putut face din prima, a reușit comisia de contestație să îl ducă pe contracandidatul meu cu teribilă diferența de 0,8 puncte în față. Jalnică situație".

Mesajele au fost trimise de profesori către DC News.

Concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea iunie - august 2017, a început luni 17 iulie, cu proba scrisă. În perioada 19-31 iulie 2017 se vor desfăşura proba de evaluare a CV-urilor candidaţilor şi interviurile, conform programării stabilite de inspectoratele şcolare județene (ISJ). În jurul datei de 2 august vom afla și rezultatele la concursul de directori 2017.

Pentru sesiunea iunie - august 2017 a concursului au fost publicate 3.508 funcţii vacante, din care 2.365 de funcţii de director (2.335 în unităţi de învăţământ de stat și 30 în unităţi de învăţământ particular), respectiv 1.143 de funcţii de director adjunct (toate din unităţi de învăţământ de stat).

În vederea ocupării acestor funcţii de conducere au fost depuse 3.442 de cereri, din care 2.370 pentru ocuparea funcţiilor de director (2.368 în unităţi de învăţământ de stat și 2 în unităţi de învăţământ particular), iar 1.143 pentru ocuparea funcţiilor de director adjunct (toate din unităţi de învăţământ de stat).

În perioada rezervată înscrierii (19 iunie-6 iulie 2017), candidații au avut posibilitatea de a se înscrie atât pentru funcția de director, cât și pentru funcția de director adjunct la aceeași unitate de învățământ, respectiv pentru funcția de director sau de director adjunct la mai multe unități de învățământ.

Au fost respinse 19 cereri (15 pentru ocuparea funcţiilor de director şi 4 pentru ocuparea funcţiilor de director adjunct), toate pentru unităţi de învăţământ de stat.

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ constă în trei probe. Proba scrisă presupune rezolvarea, în maximum 90 de minute, a unui test-grilă, în cadrul căruia sunt evaluate în proporție de 50% cunoștințe privind legislația specifică domeniului învățământ preuniversitar și în proporție de 50% cunoștințe privind managementul educațional. La această probă, testul-grilă este diferențiat pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din unități de învățământ preșcolar, respectiv pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din celelalte unități de învățământ.

Analiza Curriculumului Vitae este realizată de comisia de concurs, în plen, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute în metodologia de concurs, pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc veridicitatea afirmațiilor din CV.

La interviul în fața comisiei de concurs (30 de minute) sunt apreciate calitatea și modul de susținere a ofertei manageriale, precum și cunoștințele privind legislația din domeniul învățământ preuniversitar, raportată strict la specificul și nivelul unității de învățământ.

Probele sunt evaluate de comisii de concurs constituite, la nivelul inspectoratelor şcolare, din 5 persoane: un preşedinte (inspector școlar general/inspector școlar general adjunct/inspector școlar) și 4 membri (2 inspectori şcolari şi 2 directori din unități de învățământ),

Punctajele obținute la fiecare probă se fac publice după încheierea probei respective, în aceeași zi. Un candidat poate contesta punctajul acordat la oricare din probele de concurs în termen de cel mult 48 de ore de la afișarea rezultatelor la ultima probă. Contestațiile se soluționează în termen de cel mult două zile lucrătoare de la înregistrarea acestora, astfel încât cel târziu în data de 2 august 2017 să fie afișate rezultatele finale ale concursului. Acestea vor fi validate de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare cel târziu în data de 4 august 2017, iar în perioada 21-23 august vor fi emise deciziile de numire în funcţie începând cu 1 septembrie 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel