Data actualizării:
Data publicării:

Concept diferit de război, explicat de George Maior: E o problemă a Americii. Și se vede și în actualele alegeri / VIDEO 

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp

Invitat la interviurile DC News, profesorul George Maior, în prezent ambasadorul României în Iordania, a vorbit extins despre „războaiele culturale” apărute în Statele Unite ale Americii, subiect abordat și în cartea sa Superpolitik/ Superpolitica: triumf și eșec strategic. Conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și a relațiilor internaționale.   

„Este o problemă a Americii. Și se vede și în actualele alegeri. Războaiele culturale, așa au fost definite de un mare sociolog american (n.r. James Davison Hunter) în anii 1990, au început la nivelul elitelor. Diferențe de interpretare a unor valori în cadrul societății americane. Cum este, de pildă, problema avortului, problema legislației drepturilor civile, problema discriminării pozitive...

Această dezbatere a început la nivelul elitelor. Ea s-a prelins tot mai adânc în societate și a cuprins zona ideologică a partidelor. Și în acest moment, aceste războaie culturale se exprimă și se văd în două ideologii democratice, până la urmă, dar foarte polarizante.

O stângă ultraprogresistă cu aceste interpretări ale drepturilor civile, extinderii lor, probleme ale emigrației și o dreaptă conservatoare care încearcă să revină la elemente tradiționale și specifice Constituției americane, interpretată în spiritul ei mai mult decât în extensiunea ei. Se vede acest lucru și în programele celor două partide și de aici o dezbatere extrem de accentuată”, a subliniat George Maior. 

2. -imagine fara descriere- (lansare-carte-george-maior--_53361400.jpg)

Efecte ale războaielor culturale și în Europa 

„Acest lucru se răsfrânge și asupra Europei. Războaie culturale în ghilimele, să nu înțeleagă altceva lumea, dar foarte importante pentru modul în care definim ordinea democratică din societăți. Noi vorbim frumos în abstract de stat de drept, de democrație. Da, toată lumea apreciază, dorește acest lucru, dar în momentul în care discuția devine mai profundă vedeți interpretări diferite pe multe chestiuni pe care altfel le-am considera mult mai ușor de abordat, la un nivel de bun simț comun”, a mai subliniat diplomatul. 

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel