Completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, momentul care a schimbat cursul justiției. Petre Lăzăroiu, culise: I-am întrebat ”Cum sunteți puțini?”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Petre Lăzăroiu, fost judecător al CCR, a vorbit la DC NEWS despre deciziile cu privire la completele neconstituționale de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Ați făcut parte din completul care a dat deciziile cu privire la completele neconstituționale de la Înalta Curte, nu s-au format așa cum prevedea legea, ați avut niște decizii foarte importante, au fost acele decizii pe baza cărora foarte multe procese s-au reluat. Cumva ați schimbat cursul justiției după acele decizii. Uitându-vă acum retroactiv la ceea ce s-a întâmplat, credeți că reabilitat situația de fapt de atunci?", l-a întrebat Laura Duță pe Petre Lăzăroiu în cadrul emisiunii Culisele Justiției de la DC NEWS.

Petre Lăzăroiu: Codul de procedură penală spune că acel complet de cinci este aleatoriu

"Codul de procedură penală spune că acel complet de cinci este aleatoriu, deci toți cei 5 sunt aleși aleatoriu pentru că este și asta o găselniță, să spun așa, deși nu este chiar academic. Noi știm că inclusiv astea care se fac pe calculator se pot manipula, dar trecând peste asta, evident, se trăgeau la sorți patru dintre membri și președintele nu se mai trăgea la sorți pentru că era automat pus. Păi dacă în astfel de situații însuși președintele este cel care trebuie să fie acolo, atunci ce garanție mai avem că sunt aleși aleatoriu? Noi nu am făcut decât să atenționăm Înalta Curte că în paradigma legii codul de procedură penală este obligatoriu și dispunerea celor cinci în mod aleatoriu este obligatorie inclusiv pentru președinte, nu numai pentru ceilalți.

"Președinta Înaltei Curți a fost teribil de încurcată"

Și le-am spus că trebuie să fie completele formate după tragere la sorți, așa cum trebuie și atunci sigur că foarte mulți s-au supăra, dar chiar eu am fost raportor. Raportorul este cel care face raportul, înseamnă că asta este și soluția care o dă Curtea, am avut și situații în care Curtea mi-a respins raportul și a ales soluția contrară după discuții... Dar care este raportul și miza raportului? Raportul trebuie să fie un punct de lucru, câteva pagini pe marginea subiectului, cu argumente pro și contra, cu textele legii. Și judecătorul spune: "Domnule, așa văd soluția, asta e soluția". Și vin cu o lege și spun: "Domnule, uite nu ai văzut următoarea chestiune". Și, sigur că din discuție se ajunge la o concluzie. (...) Unul dintre argumentele de atunci ale Înaltei Curți a fost că nu pot face complete pentru că sunt puțini.

Și le-am cerut atunci numărul de judecători, câți sunt pe complete și i-am întrebat: Cum sunteți puțini? Că uite, aveți numai atâtea procese judecate pe fiecare complet. Și a fost teribil de încurcată președinta Înaltei Curți când le-am spus câți judecători au și câte cauze au", a răspuns Petre Lăzăroiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel