Compania ExxonMobil a prezis criza climatică în urmă cu 50 de ani, dar a ţinut totul secret
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Yura Forrat, Pexels
Fotografie de la Yura Forrat, Pexels
ExxonMobil, una dintre cele mai importante companii petroliere din lume, a prezis criza climatică şi cifrele privind încălzirea globală încă din 1977, dar a ţinut totul secret. 

Documentele au început să fie scoase la iveală de jurnaliştii de la Los Angeles Times şi The Guardian din 2015. Aceştia au descoperit zeci de documente semnate de cercetătorii companiei, care detaliau clar cum produsele din combustibil fosil vor contribui la o criză climatică globală, care ar putea avea "efecte dramatice asupra mediului înainte de 2050". 

Acum, cercetătorii de la Harvard au evaluat datele şi modelele climatice ale cercetătorilor Exxon şi le-au comparat cu realitatea zilelor noastre. Se pare că între 63 şi 93% dintre proiecţiile făcute de companie între 1977 şi 2003 sunt corecte. 

"Descoperirile noastre arată că ExxonMobil nu doar că ştia ceva despre încălzirea globală acum câteva decenii. Ci faptul că ştiau la fel de multe ca mediile academice sau ca guvernele. Aceste descoperiri arată că ExxonMobil a prezis în mod precis ameninţarea încălzirii globale cauzate de omenire, înainte şi în timp ce orchestra acţiuni de lobby şi campanii de propagandă pentru întârzierea luării de măsuri", transmit cei de la Harvard, citaţi de ScienceAlert

Astfel, ExxonMobil a prezis că temperatura medie globală va creşte cu 0,2 grade Celsius la fiecare deceniu, lucru care se întâmplă şi în realitate, dar şi că efectele crizei climatice vor apărea la începutul secolului XXI, aşa cum s-a şi întâmplat. 

"Este cuiul în coşciugul în care ExxonMobil a aruncat toate acuzaţiile cu privire la exagerarea schimbărilor climatice. Analizele noastre arată că datele ExxonMobil sunt contrazise chiar de declaraţiile publice ale companiei, care includ incertitudini exagerate, critici la adresa modelelor climatice, mitologizarea răcirii globale, alături de tăcerea cu privire la ameninţarea combustibililor fosili", a declarat Geoffrey Supran, de la Universitatea din Miami. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel