Data publicării:

Comitetul Internațional Olimpic (CIO), omagiu pentru Henry Kissinger. Fostul secretar de stat a fost esențial în reformarea CIO

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, a fost omagiat de Comitetul Internațional Olimpic.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a publicat joi un mesaj de condoleanţe după moartea fostului secretar de stat american Henry Kissinger, membru de onoare al CIO, care a fost esenţial pentru reformarea acestei instituţii după scandalurile apărute odată cu alegerea oraşului Salt Lake City pentru ediţia din 2002 a Jocurilor Olimpice de iarnă, relatează EFE, scrie Agerpres.

Kissinger, care a murit la vârsta de 100 de ani, ”a fost un prieten de lungă durată al mişcării olimpice şi un pasionat de sport, care a jucat un rol crucial propunând reforme radicale la CIO în calitate de membru al Comisiei 2000”, se aminteşte într-un comunicat oficial al CIO.

Kissinger a primit Ordinul Olimpic, cea mai înaltă distincție a CIO

În calitate de membru de onoare al CIO din 2002, ”a apărat neîncetat puterea Jocurilor Olimpice de a uni lumea într-o competiţie pentru pace”, se adaugă în comunicat, ce aminteşte că fostul secretar de stat a primit recent Ordinul Olimpic, cea mai înaltă distincţie a CIO.

”Întotdeauna m-a impresionat cu geniul său şi în acelaşi timp te făcea să te simţi foarte bine, era un om foarte empatic, cu un mare simţ al umorului”, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach, când a amintit de relaţia de 25 de ani a politicianului american cu mişcarea olimpică.

În onoarea lui Kissinger, membrii Comitetului Executiv al CIO au păstrat joi un minut de reculegere, iar steagul olimpic de la sediul CIO din Lausanne a fost coborât în bernă.

În cadrul competiţiei premergătoare alegerii Salt Lake City ca loc de desfăşurare a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2002 (o onoare pe care oraşul SUA o va repeta în 2034), a avut loc cea mai mare criză de imagine a mişcării olimpice, din cauza cumpărării de voturi ale membrilor CIO de către oraşele candidate.

Pentru a face faţă acestui scandal, spaniolul Juan Antonio Samaranch, pe atunci preşedinte al CIO, a creat un comitet de experţi din care făceau parte, printre alţii, Kissinger şi actualul preşedinte al organizaţiei, Thomas Bach.

Henry Kissinger a fost secretar de stat al Statelor Unite ale Americii din 1973 până în 1977 și a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1973. Printre celelalte numeroase distincții pe care le-a primit în timpul vieții se numără Medalia Prezidențială a Libertății în 1977 și Medalia Libertății în 1986.

Citește și: A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel