Comisia Europeană, liber la explorarea și exploatarea gazelor de șist
Comisia Europeană ar putea renunța la impunerea unor reguli stricte pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist. Proiectul se află pe masa CE. Autoritățile de la Bruxelles vor înlocui directivele europene, care impun reguli stricte, cu o recomandare, fără caracter obligatoriu, care va include un set de cerințe.
Comisia Europeană a luat decizia de a înlocui regulile stricte cu setul de cerințe fără caracter obligatoriu în urma mai multor reacții venite din partea unor state precum Marea Britanie, Polonia, România și Estonia, care doresc diversificarea resurselor de energie.
Potrivit proiectului de comunicare, aflat pe masa Comisiei, după cum scrie HotNews, CE va monitoriza modul în care au fost aplicate principiile propuse în recomandare. Un raport va fi prezentat Parlamentului European și Consiliului după 18 luni de la publicarea recomdandării în Jurnalul Oficial.
Setul de cerințe din recomandarea ce va înlocui regulile stricte
Cerințele, în aplicare, în termen de șase luni de la publicare
Statele membre trebuie să se asigure că societățile petroliere utilizează cele mai bune tehnici și practici din industria de prevenire, dar și că asigură transparență maximă asupra operațiunilor de explorare și exploatare. O altă recomandare este consultarea cetățenilor cu mult timp înainte de începerea operațiunilor. Statele membre sunt invitate să pună în aplicare cerințele în termen de șase luni de la publicare.
Vezi și: Gazele de șist, la finalul clasamentului industriilor poluante. Specialiștii explică de ce
Producția gazelor de șist poate compensa scăderea producției de gaze convenționale din UE și ar putea acoperi 10% din necesarul până în 2035. La nivelul Uniunii există incertitudini cu privire la volumul exact al rezervelor recuperabile, însă în Europa sunt estimate la 16 trilioane de metri cubi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News