Comisia Europeană, contract cadru de achiziții comune pentru un tratament cu anticorpi monoclonali. Marius Tudor: România poate salva vieți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Comisia Europeană, contract cadru de achiziții comune pentru un tratament cu anticorpi monoclonali. Marius Tudor: România poate salva vieți / Foto: Pixabay
Comisia Europeană, contract cadru de achiziții comune pentru un tratament cu anticorpi monoclonali. Marius Tudor: România poate salva vieți / Foto: Pixabay
Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziții comune pentru un tratament cu anticorpi monoclonali, a anunțat Marius Tudor, consilier în PE. 

Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziții comune pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu coronavirus, a anunțat Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European. România ar putea salva multe vieți dacă ar emite o autorizație de utilizare de urgență și ar comanda acest medicament, susține consilierul. Tratamentul în cauză este unul care reprezintă o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab). 

"România poate salva multe vieți. Are cum, are cu ce, trebuie doar să acționeze. Comisia a semnat un contract cadru de achiziții comune cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu coronavirus. 18 state membre s-au înscris deja la achiziția comună pentru achiziționarea a până la 220.000 de tratamente. Acestea ajută la salvarea vieților, accelerează timpul de recuperare, reduc durata spitalizării și, în cele din urmă, ușurează povara sistemelor de îngrijire a sănătății. Produsul de la Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) pentru tratamentul pacienților cu coronavirus care nu necesită oxigen, dar prezintă un risc crescut de COVID-19 sever.

Ce sunt anticorpii monoclonali

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Se fuzionează cu proteina spike și astfel blochează atașarea virusului la celulele umane. În temeiul Acordului comun privind achizițiile publice, Comisia Europeană a încheiat până în prezent aproape 200 de contracte pentru diferite contra-măsuri medicale cu o valoare cumulată de peste 12 miliarde EUR. În cadrul contractului-cadru comun de achiziții încheiat cu Eli Lilly, România poate achiziționa produsul combinat bamlanivimab și etesevimab printr-o autorizație de utilizare de urgență. Și la noi chiar e urgență. Ce ne oprește?", a scris Marius Tudor pe pagina sa de Facebook.

Anunțul lui Marius Tudor vine în contextul în care medicii de la mai multe spitale din țară au semnalat faptul că nu mai au medicamente pentru pacienții COVID în stare gravă.

VEZI ȘI: Pandemie, valul 4. Carmen Dorobăț: Lipsesc medicamente absolut necesare la un caz grav

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel