Cometa care trece pe lângă Pământ o dată la 50.000 de ani, fotografiată. Măsoară 50.000 de kilometri
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Neale LaSalle, Pexels
Fotografie de la Neale LaSalle, Pexels
Cometa verde care se apropie din ce în ce mai mult de planeta noastră şi care poate fi văzută o dată la fiecare 50.000 de ani a fost fotografiată. 

Cometa verde cunoscută sub numele de C/2022 E3 (ZTF) se apropie din ce în ce mai mult de Pământ şi a fost fotografiată miercuri din zona unei mlaştini de lângă Drebber, în nordul Germaniei, transmite agenţia DPA.

Cometa, care trece pe lângă Pământ doar o dată la 50.000 de ani, se va afla în punctul cel mai apropiat de planeta noastră la 1 februarie. Atunci, va fi la 42 de milioane de kilometri depărtare de Terra - o treime din distanţa dintre Pământul şi Soare.

Perioada optimă în care cometa poate fi observată va fi probabil la sfârşitul lunii ianuarie, când lumina Lunii va fi mai puţin intensă, în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite acest lucru.

Cu puţin noroc, cometa ar putea fi vizibilă cu ochiul liber şi, cu siguranţă, va putea fi observată cu un binoclu sau un telescop.

Fotografia surprinsă miercuri a fost realizată cu un teleobiectiv cu deschidere mare şi expunere lungă, cu camera îndreptată spre nord.

Cometa are o coamă - o regiune vizibilă în jurul ei alcătuită din particule - ce măsoară în jur de 50.000 de kilometri şi străluceşte în nuanţă verde.

Potrivit Centrului Aerospaţial German (DLR), culoarea verde este dată de un gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare.

Micul corp pietros şi îngheţat, cu un diametru estimat la circa 1 kilometru, a fost descoperit în martie 2022 în cadrul programului public-privat Zwicky Transient Facility (ZTF) de observare a cerului în timpul nopţii, care foloseşte telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.

Potrivit informaţiilor de până acum, cometele provin din două rezervoare: Centura Kuiper, situată dincolo de orbita lui Neptun, sau Norul Oort, o vastă zonă teoretică care se întinde până la o distanţă de un an-lumină faţă de Soare, la limita câmpului gravitaţional al acestuia, scrie Agerpres. 

Iată fotografiile publicate pe pagina de Facebook a celor de la Space.com. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel