Data publicării:

Colonoscopie sau investigația 3D, în cancerul colorectal. Explicații chirurg

Autor: Dana Lascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, vineri, Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador a explicat, EXCLUSIV, care e diferența dintre colonoscopie și investigația 3D și care dintre ele e cea mai bună în depistarea precoce a cancerului colorectal.

Pacienții trebuie să înțeleagă că vizita anuală la doctor nu este o formalitate ci ceva obligatoriu dacă vrem să fim sănătoși, subliniază dr. Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador.

„Pacientul trebuie să fie bine instruit. Aici poate fi o discuție interminabilă despre rolul medicului de familie. (...) Pacientul ar trebui să știe că la orice simptom, ceva care nu este cum era până astăzi, trebuie să se adreseze unui medic. Medicul acela ar trebui să-și dea seama ce ar trebui să reprezinte acel simptom și să îndrume pacientul către un medic specialist care să-l investigheze (...)Primul care ar trebui să intervină în diagnostic este gastroenterologul, care ar trebui să facă o colonoscopie sau o gastroscopie. Și atunci eventualele tumori le descoperă mai devreme", a subliniat reputatul chirurg, într-un Interviu EXCLUSIV transmis vineri, de DC News și DC Medical.

Diferența dintre tratabil și vindecabil

Chiar dacă există suspiciunea de cancer, asta nu e un verdict absolut până când nu avem un diagnostic clar.

„Poate să nu fie un cancer tumoral, de pildă în patologia colonică peste 80% dintre cancerele colonice provin dintr-un polip. Polipul nu este un cancer, dar este o leziune care poate maligniza. Dacă se scoate polipul, nu mai apare cancerul, dacă nu se scoate polipul, poate să apară într-un anume procent. Există în lume programe de screening ale populației și se face colonoscopie din când în când. De pildă, la un individ care a trecut de 50 de ani și care nu are în istoricul familial cancere colorectale, sau nu are în istoricul familial alte cancere congenitale, să spunem, că există și de tipul acesta, după 50 de ani trebuie să facă o colonoscopie. Dacă nu se găsește nimic, trebuie să o repete din 5 în 5 ani. Dacă se găsește ceva, un polip, se scoate polipul și se repetă din 2 în 2 ani. (...) Există programe de screening mult mai agresive, în Coreea și în Japonia, spre exemplu, gastroscopia se face la fiecare 6 luni. Obligatoriu. Au ceva, au un procent mai mare de cancer gastric în Orientul Extrem, respectiv Japonia și Coreea. S-a spus că din cauza consumului exagerat de pește afumat. Nu e numai asta, sunt mai multe cauze, probabil. Dar cert e că ei au un procent mai mare de cancer gastric, și pentru motivul acesta există program de screening, din 6 în 6 luni, fiecare individ trebuie să facă o gastroscopie. Ăsta e și motivul pentru care ei descoperă cancer gastric în stadiul 1 în proporție de peste 60% din cazuri. La noi sunt 60% în stadiul 3. În felul acesta, nu că e tratabil, că totul e tratabil, dar în felul ăsta e vindecabil! E o mare diferență între tratabil și vindecabil", a exemplificat dr. Bogdan Marțian.

Colonoscopie sau investigația 3D?

Dar ce e mai bine să faci? Colonoscopie sau aceste investigații 3D computer tomograf, de ultimă oră, care reconfigurează, practic, tubul digestiv?

„Sunt foarte bune și astea. E imposibil să faci tomograf 3D, ca program de screening, la toată populația. Pentru cineva care dorește, da, poate să facă și această reconfigurare, aceste așa-zise colonoscopii virtuale, care se pot face și pe RMN, și pe CT. Dar leziunile mici, de finețe, e posibil să nu poată fi văzute în situația asta, în aceste reconstrucții, în timp ce colonoscopia este o filmare directă, este o vizualizare directă și se vede orice leziune. Prin urmare, mai bine colonoscopie! Al doilea lucru important e că la colonoscopie dacă găsește un polip, medicul poate să-l și scoată, pentru că această colonoscopie vizează și diagnosticul, dar și terapia. Există leizuni mici, inclusiv cancere incipiente, care pot fi scoase endoscopic. Se face rezecție endoscopică prin colonoscopie. Pentru stadiile foarte mici, rezecția endoscopică sau colonoscopică ar fi suficientă, fără niciun alt gest asociat. Adică scapă de operație. Ori, dacă ne gândim la stadiul 1, dacă se face un screening serios, până la 40% din tumori pot fi găsite în stadiul 1. Ori, 40% ar putea fi rezecate endoscopic și să nu mai ajungă la chirurgie", a punctat medicul.

Dr. Bogdan Marțian a explicat și unde greșesc românii când vine vorba de starea lor de sănătate, care sunt acele ezitări și neștiințe care ne pot ucide. Explicații, în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel