Coliban(USR Braşov): Rezultatele scrutinului de duminică - duşul rece de care aveam nevoie
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Senatorul USR Allen Coliban a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că rezultatele scrutinului de duminică "sunt duşul rece" de care Alianţa USR-PLUS avea nevoie şi care o vor pune "în poziţia corectă pentru alegerile locale".

"Cred că este foarte riscant să facem o analiză a acestor alegeri acum, când lucrurile sunt calde, vom reveni pe tema aceasta zilele următoare, pentru că aceste alegeri sunt încărcate de învăţăminte şi e important să învăţăm aceste lecţii pentru viitor. (...) Din victorie îţi iei energia, din înfrângere îţi iei lecţiile şi cred că avem lecţii de tras, analize de făcut. Dacă ne uităm pe ansamblu la cele patru runde de alegeri, acestea erau de departe cel mai greu de câştigat şi cred că e duşul rece de care aveam nevoie şi ne pune în poziţia corectă pentru locale", a afirmat Coliban.

Senatorul USR a subliniat că filiala braşoveană a alianţei s-a situat pe locul 4, "foarte aproape de locul 3, la o sutime de procent", cu aproximativ 50.000 de voturi pe judeţul Braşov şi 31.000 pe municipiul reşedinţă, reprezentând o creştere de 100% faţă de rezultatul alegerilor parlamentare din 2016.

"S-au reconfirmat scorurile bune ale filialelor din Ardeal ale Alianţei şi asta arată că nu a pierdut la nivel local, cât a pierdut la nivel naţional în opţiunea de vot", a punctat Coliban.

Preşedintele USR Braşov, Irineu Darău, a declarat, la rândul său, că, la scrutinul de duminică, a fost o luptă nu între partide, ci o alegere "între preşedintele în funcţie şi nişte contracandidaţi".

"Aceasta nu a fost o alegere între partide, a fost o alegere între preşedintele în funcţie şi nişte contracandidaţi. Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că noi, toţi, care astăzi suntem în Alianţa USR-Plus, care votăm alianţa, l-am votat pe Klaus Iohannis acum cinci ani şi e foarte greu să convingi nişte oameni să-şi invalideze alegerea făcută în urmă cu câţiva ani. Candidatul nostru a plecat de la o notorietate mică la începutul campaniei, am construit mult într-un timp foarte scurt, dar, totuşi, un contracandidatul e un preşedinte în funcţie şi care a avut o prestaţie decentă", a afirmat liderul USR Braşov.

Acesta a punctat că, chiar dacă "turul doi pare dezechilibrat", cu un rezultat aproape previzibil, este importantă mobilizarea la vot şi a transmis, în acest sens un mesaj electoratului Alianţei USR-Plus. "Îi îndemnăm pe alegătorii noştri să meargă la vot în număr cât mai mare", a spus Darău.

Totodată, el a menţionat, referindu-se la prezenţa numeroasă la vot în diaspora, că, "e bine că nu au fost cozi, însă organizarea alegerilor în străinătate încă mai poate fi îmbunătăţită.

"Într-un tur unu, cu aceste trei zile de alegeri şi cu de două ori mai multe secţii s-au prezentat aproape de două ori mai mulţi oameni decât în turul doi al prezidenţialelor din 2014, nişte alegeri cu o miză uriaşă, arată, apropo de lupta pe care o ducem de mult timp pentru a reforma alegerile electorale şi a reorganiza diaspora, că, de fapt, sute de mii de oameni au fost lăsaţi pe dinafară nenumărate alegeri doar din cauza organizării proaste. Eu, care am trăit 9 ani în diaspora, sunt absolut convins că încă mai poate fi îmbunătăţit mecanismul. S-au făcut numeroase secţii, dar în acelaşi oraş, se poate face o analiză statistică şi distribui mult mai bine repartiţia secţiilor în străinătate. Noi ne ducem 5 minute până la secţia de vot şi unora încă le cerem să facă sute de kilometri ca să voteze", a afirmat Darău.

Nicolae Iorga, responsabil cu politici publice în cadrul PLUS Braşov, a transmis, la rândul său, un mesaj tinerilor: "La alegerile europarlamentare, personal şi o mare parte din România am fost foarte bucuroşi când am văzut o prezenţă masivă la vot. La aceste alegeri, cred că nu v-am convins. Ne pare rău, dar vrem să vă transmitem mesajul că schimbarea începe prin vot. (...) Dacă nu v-am convins în număr la fel de mare ca la europarlamentare să veniţi la vot, transmiteţi-ne feedback, canalele noastre de comunicare sunt deschise".

Conform numărătorii paralele efectuată de USR-PLUS Braşov, la nivelul judeţului Braşov, candidatul Alianţei, Dan Barna, s-a situat pe locul al doilea, cu 17,76% din voturi, după cel al PNL, Klaus Iohannis, care a obţinut 41,74% din voturi. Candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a obţinut 14,96% din voturile exprimate la scrutinul de duminică. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel