Data publicării:
Prof. dr. Cătălina Poiană: Sunt medic, mamă și bunică. Am temeri legate de pandemie
Prof.dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, a făcut un apel la colegii din sistemul medical să nu "dezerteze" în această perioadă, dar cere autorităţilor să protejele cadrele medicale.
"Sunt medic, mamă și bunică. Am temeri legate de pandemie, ca poate fiecare dintre noi. Îmi este frică pentru familia mea și vreau să îi protejez, dar responsabilitatea mea este legată și de pacienți, și de rezidenți, și de studenți, și de colegii mei. Și nu sunt doar vorbe.
Între titluri de „medici-eroi" și unele legate de demisiile unor categorii de personal medical, priviți drept „dezertori", eu cred și simt că aparțin unei profesii – medicina – care este făcută pentru oameni și în spiritul umanității. Sunt medic și activez într-un spital de peste 30 de ani, sunt clinician și acest apel este atât pentru colegii mei medici, cât și pentru autorități.
Autoritățile trebuie să asigure OBLIGATORIU personalului medical echipamente cu cel mai înalt grad de protecție adecvat zonei unde personalul activează. Astăzi și nu în viitor. Acum este nevoie!", a transmis prof.dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Apel la cadrele medicale
"Iar pentru dumneavoastră, colegii mei, în calitate de medic - sunt alături de dumneavoastră și trebuie să fim acolo unde este nevoie de noi: în spitale, în cabinete, însoțind ambulanțele – acolo, în linia întâi, unde pacienții depind de noi și unde noi trebuie să le acordăm îngrijire.
Am convingerea că ne-am ales o profesie cu inima și trebuie să fim alături de pacienți, de România, astăzi și acum, la fel ca întotdeauna.
Nu avem nevoie, în aceste momente, de o falie între societate și medicină sau o falie între noi, cadrele medicale. Aud zilnic apeluri la responsabilitate, dar oare câți dintre noi înțeleg responsabilitatea? Unii cred că înțeleg responsabilitatea doar când nu este despre ei, când responsabilitatea este despre altcineva. Avem medici dedicați, oameni care au ales această profesie cu inima. Aud zilnic și strigăte după ajutor. Și medicii sunt oameni. Și spun răspicat: acum medicii trebuie să aibă grijă de sănătatea lor pentru a avea grijă de sănătatea celorlalți!
De multe ori s-a reproșat că nu se pune punctul pe „i". Acum vă spun clar și subliniez că medicii trebuie să fie alături de pacienți, dar medicii trebuie să fie protejați și nu, nu sunt de acord cu medicii care își părăsesc locul de muncă fără preaviz, în aceste condiții.
Acum mai mult ca niciodată, este nevoie de o abordare corectă, strategică, privită pe toate dimensiunile pentru ca sistemul de sănătate astăzi să facă față cât mai eficient la situația cu care ne confruntăm deja. Dotare, acces la medicamente, finanțare, management, resursă umană, predictibilitate, circuite, reducerea birocrației: toate trebuie analizate de către decidenți rapid, astfel încât sistemul de sănătate să facă față cât mai bine și să fie sigur atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale în lupta cu această pandemie cu care ne confruntăm și care nu știm cât va dura – o lună, două, trei... Sunt doar supoziții.", a mai scris aceasta.
"Avem nevoie de medici"
"Pentru final vă mai mărturisesc o temere a mea. Nu am știut de multe ori cum să reacționez față de mass-media. Dar în această perioadă, încă o dată, mi-am dat seama de rolul fundamental al mass-media într-o democrație. Mă refer la știrile care sunt știri, informații care sunt informații – corecte, transparente, fără fake news. De toate aceste lucruri avem nevoie astăzi, pentru ca mâine dimineață, când merg la spital să merg cu încredere și tot-invocata responsabilitate.
Avem nevoie de medici, asistenți, personal medical. Am avut nevoie, avem și vom avea! Iar aceștia ca să lucreze eficient, trebuie să lucreze în siguranță.", a conchis prof.dr. Cătălina Poiană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News