Col. Valeriu Gheorghiţă: Dacă se vaccinează 50.000 pe zi, ajungem la 5 milioane de români vaccinaţi la 1 iunie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Col. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunţat că ţinta de 5 milioane de români vaccinaţi poate fi atinsă la 1 iunie dacă se vaccinează minimum 50.000 de oameni pe zi. 

„Am putea să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, dar acest lucru ține de disponibilitatea persoanelor de a se vaccina. În momentul de față avem capacitate de vaccinare suficientă. (…) Aspectul cel mai pozitiv din toată această situație e legat de evoluția foarte bună din punct de vedere epidemiologic. (…) Dacă reușim să vaccinăm cel puțin 50.000 de persoane zilnic cu doza 1, atingem acest obiectiv”, a precizat medicul militar.

Acesta a spus, însă, că România nu poate avea 5 milioane de oameni vaccinaţi cu ambele doze până la 1 iunie.

„Nu cred că vom reuși să avem cu schema completă 5 milioane de persoane vaccinate la finalul lunii mai”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

La 1 iunie, prima parte a relaxării 

Premierul Florin Cîţu a anunţat de mai multe ori că de la 1 iunie vor fi adoptate mai multe măsuri de relaxare. Luni, 10 mai, premierul a spus chiar că îşi doreşte ca persoanele vaccinate să revină la viaţa de dinainte de pandemie, pentru că acestea nu mai prezintă risc sanitar. 

VEZI Florin Cîțu: Persoanele care s-au vaccinat ar trebui să beneficieze de o viață normală

De asemenea, de la 1 iunie se va renunţa la mască pe plajă, dar şi în drumeţiile montane, a anunţat Florin Cîţu. 

„Cred că pentru 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă. (…) aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie: o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Dar cred că această condiţie minimă putem deja să o anunţăm: fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a spus Cîţu.

Restricţiile de circulaţie actuale, de la ora 22:00 

În momentul de faţă, românii  nu au voie să mai iasă din casă fără un motiv bine întemeiat şi declaraţie pe propria răspundere după ora 22:00. Magazinele se închid, astfel, la ora 21:00. 

Dacă o localitate trece de rata de infectare de la 4 la mie, restricţiile sunt şi mai dure. Magazinele se închid în weekenduri la ora 18:00, iar restricţiile de circulaţie intră în vigoare la ora 20:00. În cazul localităţilor care trec de o rată de infectare de 7 la mie, restricţiile se aplică în fiecare zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel