„Coincidența“ cu seismul din Gorj. Mircea Radulian (INFP): Aș evita să dau un răspuns categoric / Studiu privind legătura cu Turcia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un seism de 5,2 grade pe scara Richter, urmat de replici mai mici, s-a produs luni după-amiază în județul Gorj.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, s-a produs luni după amiază în județul Gorj, la nord de Târgu Jiu. Acesta a fost resimțit în centrul, vestul și sudul țării, dar și în Bulgaria, Serbia și Ungaria, și a fost urmat de mai multe replici.

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a fost invitat la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, moderată de Mihai Gâdea, unde a ridicat un semn de întrebare privitor la cutremurul din județul Gorj:

„Domnule profesor, are sau nu legătură cu Turcia?“, a fost întrebarea adresată de Mihai Gâdea.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cutremur România. Inginer: La ce etaj ai avea șanse să supraviețuiești

„Eu aș evita să dau un răspuns categoric. Știu că o parte din colegii mei au afirmat că nu cred că are legătură. În mod normal, și eu aș zice că nu are legătură. Pe de altă parte, din nou avem de-a face cu o coincidență. Nu e o coincidență dată de faptul că s-a produs un cutremur într-o zonă care produce cutremure, ci e dată de faptul că e un cutremur mai rar. E, totuși, un semn de întrebare.

Înainte de producerea acestui cutremur, am hotărât în institut să facem un studiu dedicat eventualei legături dintre ceea ce se întâmplă în sistemul din Turcia și cel din România. Sunt mai multe aspecte și există și acel proces de provocare a cutremurelor la distanță, sunt studii făcute în acest sens. E puțin probabil ca seismele provocate la distanță să fie comparabile cu cele mari, deoarece influența e mică. Ceea ce se provoacă e la o scară mult mai mică.“, a spus Mircea Radulian.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cel mai periculos gest pe care îl poți face în timpul unui cutremur / video

Radulian: E un semn de întrebare

„Asta e problema cu acest cutremur, pentru că este, totuși, un seism cu o intensitate destul de mare, de 5,2 grade pe scara Richter. E un semn de întrebare dacă e cu adevărat provocat. Acest studiu științific va fi prezentat la Viena și Berlin, unde sunt niște sesiuni speciale dedicate evenimentelor din Turcia și sperăm ca, într-un timp scurt, să dăm un răspuns argumentat“, a conchis profesorul Mircea Radulian.

Amintim că, anterior, la același post de televiziune, profesorul Gheorghe Mărmureanu a dezmințit că seismul din Gorj ar avea vreo legătură cu cutremurele din Turcia de săptămâna trecută.

CITEȘTE ȘI     -    Mărmureanu, după al doilea cutremur extrem de puternic din Turcia: Nu am avut situația asta până acum! / Poate influența zona seismică Vrancea?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel