Codul bunelor maniere la masă: Friptura se ia de pe platou cu furculiţa proprie şi se taie în farfurie
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 13 ian, 10:01
WhatsApp
Foto Pexels
Cele mai simple gesturi de la masă impun câteva reguli de bun simţ.

Friptura se ia de pe platou cu furculiţa proprie şi se taie în farfurie, pe măsură ce mâncăm. De asemenea, felia de pâine se rupe pe măsură ce mâncăm. Pentru a întinde untul, se utilizează un cuţit special, nu cel obişnuit. Dulceaţa şi mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie atât cât doreşte. Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. 

Chiftelele, sarmalele se taie cu furculiţa. Nu se răceşte o supă prea caldă suflând în ea, aşteptăm să se răcească. După ce am mâncat, nu ştergem farfuria cu o bucată de pâine, potrivit Codului bunelor maniere astăzi, de Aurelia Marinescu, notează Adevărul. De asemenea, nu beţi cafea fără a pune o farfurioară sub ceaşcă. Prăjiturile se iau cu mâna dacă sunt uscate, cu linguriţa sau furculiţa dacă au cremă sau frişcă.

Citește și: Nutriționistul Bilic: Cafeaua băută cu lapte ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă

„Cafeaua și silueta. Da, cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezește. Și nu doar pe noi, ci și tubul digestiv - mai exact musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația.

Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoza necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor. Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 min înainte de efortul fizic crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!

G Ad:

Și nu în cele din urmă cafeaua inhibă apetitul, te ajută să mai uiți un pic de senzația de foame. Orice substanță cu efect de stimulare a sistemului nervos (excitanți psihici) produce ca și contra-efect o inhibare a centrului foamei. Când ești agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzații sunt blocate, inclusiv foamea. Iar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac și ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă”, a precizat Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro