Cod portocaliu de inundații în Arad, Cod galben în cinci județe
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundații.

Hidrologii au emis, marți, o avertizare Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Arad și Cod galben pentru râuri din 5 județe.

Avertizarea Cod portocaliu, în vigoare până marți la ora 18.00, vizează râul Crişul Alb – sector aferent S.H. Gurahonţ, judeţul Arad.

De asemenea, este Cod galben pe râuri din bazinele hidrografice: Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Timiş (judeţul Timiş), Bârzava (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Moraviţa (judeţul Timiş).

Avertizarea este în vigoare până miercuri, la ora 16.00.

În aceste zone se pot înregistra creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare.

Vreme ianuarie 2022. Florinela Georgescu: Cele mai scăzute temperaturi din tot timpul anului / vid

Directorul Școlii Naționale de Meteorologie (SNM), Florinela Georgescu, a vorbit, la DCNewsTV, despre semnalul cu privire la vreme în luna ianuarie.

„Este foarte posibil ca prima parte a lunii ianuarie să înceapă cu temperaturi mai scăzute. Tot avem acest semnal că luna ianuarie, cel puțin prima parte, ar putea să fie cu temperaturi apropiate de normă sau sub normă. Chiar și normale, înseamnă temperaturi destul de scăzute, pentru că știm că luna ianuarie este luna cu temperaturile cele mai scăzute din tot timpul anului. Dacă spunem că ianuarie va fi o lună normală din punct de vedere termic, înseamnă că va trebui să ne așteptăm și la perioade cu temperaturi mai scăzute”, a precizat Florinela Georgescu, în emisiunea DCNews. 

Proiecte majore la ANM. Elena Mateescu: În 2022, provocările vor fi la fel de mari

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre proiectele de viitor ale instituției:

„Pentru 2022, cu siguranță provocările vor fi la fel de mari. În ianuarie trebuie să pornim cu implementarea celor două obiective din cadrul proiectului Inframeteo: construcția clădirii viitorului Centru European de Agrometeorologie și achiziția celor șapte radare noi Doppler, care sunt obiective semnificative finanțate prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare) 2014-2020.

Și, sigur că da, activitatea operațională de prognoză și avertizare, pentru că observăm de la an la an provocări din ce în ce mai mari în ceea ce privește numărul alertelor meteorologice și relația cu publicul către care trebuie să venim și să aducem la zi toate informațiile necesare“, a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel