Cod portocaliu de canicula la Moscova. Prima avertizare din această vară
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Arthur Abdurashitov, pexels
Fotografie de la Arthur Abdurashitov, pexels
Meteorologii ruşi au emis un cod portocaliu de caniculă pentru capitala Moscova. Este prima din această vară. 

Centrul Hidrometeorologic Rus a emis cod portocaliu de caniculă pentru duminică, ce vizează capitala rusă, Moscova. Meteorologii ruşi au emis duminică avertizări de cod portocaliu de caniculă valabilă şi în următoarele zile în unele regiuni şi în mai multe zone din ţară. Alerta meteo de caniculă de la Moscova este pentru prima dată emisă, în această vară, din cauza căldurii. În unele zone din Moscova se preconizează să se înregistreze temperaturi de +30 ... +32°C, reiese din datele postate de pe site-ul instituţiei.

Avertizarea va fi în vigoare începând de la ora 12:00, ora Moscovei, până la ora 18:00, pe 24 iulie.

Mihail Iulkin, expert la Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Energiei Durabile, sub auspiciile UNESCO, a avertizat recent că, de fapt, căldura anormală care s-a instalat în Europa ar putea ajunge şi la Moscova.

Potrivit lui Mihail Iulkin, această probabilitate creşte destul de rapid, deoarece temperatura în Federaţia Rusă creşte de două ori şi jumătate mai rapid faţă de temperaturile înregistrate în Europa. Experţii ruşi au estimat pentru începutul lunii august caniculă, temperaturi atipice pentru regiunile ruseşti.

Condiţii meteorologice anormale vor fi înregistrate în mai multe regiuni ale Rusiei, dar şi în Siberia, unde vor fi cele mai pronunţate. Canicula se va instala în această zonă a ţării pe la începutul lunii august, scrie Rador. 

Vreme august, septembrie 2022. Gabriela Băncilă (ANM), avertisment pentru sfârșitul lunii iulie

Într-un interviu acordat DCNews, Gabriela Băncilă a făcut următoarele precizări: „Ne așteptăm să continue valul de căldură în august. Statistic vorbind, sfârșitul lui august, a doua parte a lunii august, vine cu temperaturi în scăderi, (...) însă, privind la estimări, atât luna august, cât și luna septembrie ar putea fi două luni cu temperaturi în medie la nivel de țară mai ridicate decât ar fi normal. Cu siguranță, prima jumătate a lunii august, cu diferite intensități, este posibil să fie caracterizată de continuarea valului de căldură. Poate o să asistăm la intensificarea lui către partea de sud-est abia la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august”, potrivit meteorologului.

„Valurile de căldură istorice, inclusiv pentru țara noastră, dacă este să privim în istorie la anul 2007, 2012, se întâmplă când peste vestul continentului pătrunde un aer mai rece dinspre nord. Acel aer mai rece, cu cât ajunge mai mult către sud, o să determine ca masa de aer cald de acolo să se deplaseze către vest, către sud. Și atunci se întâmplă această circulație intensă. Deci, dacă o să ajungă în vestul Europei să fie o perioadă mai ploioasă, mai furtunoasă, la sfâșitul lunii iulie, atunci se va traduce pentru noi printr-o intensificare a valului de căldură și nu putem exclude posibilitatea ca sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august să aducă o intensificare a acestui val de căldură”, a mai spus Gabriela Băncilă.

„Cel puțin, pentru săptămâna viitoare, din datele pe care le avem analizate până în acest moment, cea mai caldă zi cu temperaturi de 40 de grade la umbră pentru regiunile care se află sub incidența codului portocaliu, adică toate județele care bordează granița de vest a țării și cele din extremitatea de sud, sud-est a României. În orele amiezii, temperatura va atinge 38-40 de grade. Nu este exclus să consemnăm și valori de 41 de grade. Aceste temperaturi se vor apropia de cele mai ridicate valori maxime ale perioadei pe care o traversăm, perioadă care este de altfel cea mai caldă a anului în țara noastră”, a spus Gabriela Băncilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel