Cod în unt de usturoi. Rețeta plină de savoare
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Paolo Botio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Paolo Botio)
Dacă ai poftă de pește, această rețetă îți va pica la fix. Iată cum se prepară rețeta de cod în unt de usturoi...

Ingrediente

- 60 g unt (la temperatura camerei)
- 1/2 legătură de pătrunjel tocată
- 1 căpățână de usturoi tocată
- 1 ceapă mică tocată (sau 2-3 verzi, dacă aveți)
- 1/2 linguriță muștar
- 1 lingură de făină
- 2 linguri zeamă de lămâie
- sare și piper după gust
- ulei pentru prăjit
- 4 file-uri de cod

Cum se prepară

Preîncălzește cuptorul. Încinge ulei într-o tigaie care nu lipește. Asezonează peștele cu sare și piper și pune-l la prăjit. 4 minute pe o parte, 1-2 minute pe cealaltă parte. Amestecă ingredientele rămase într-un bol.  Pune peste file-urile de cod combinația obținută (cam câte o lingură peste fiecare bucată și mai ține un pic pentru mai târziu), potrivit retete.unica.ro.

Dă tigaia la cuptor pentru 2-3 minute la temperatură mare sau până când se pătrunde peștele. Scoate din cuptor și pune restul de unt deasupra, cât sunt fierbinți file-urile. Se servește imediat cu orez, cartofi sau mămăliguță.

BONUS: Sandwich turcesc cu macrou și ceapă. Rețeta este absolut delicioasă

Ingrediente

3 bucăţi mici de macrou (fără cap; cca 500 gr în total)
50 gr unt
1/2 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă chimion măcinat
1/2 lingura oţet de vin roşu (sau de orez)
sare, piper negru, coriandru boabe, fulgi de chili

Salată de ceapă

1 ceapă roşie medie
1 ceapă albă mică
5-6 linguri suc de lămâie
3 linguri ulei de măsline
1/4 legătură pătrunjel
sare

Sos de maioneză cu iaurt

1 lingură cu vârf maioneză
3 linguri iaurt de băut
sare

Pită la grătar

250 gr făină albă (tip Bl55/550)
1/2 linguriţă sare
1/2 plic drojdie uscată (5 grame)
120 ml apă călduţă
50 gr iaurt grecesc (10% grăsime)
2 linguri ulei măsline

Pentru servire

Salată asortată şi roşii cherry

Cum se prepară

Pitele se prepară din timp, urmând instrucţiunile din această reţetă (varianta 1, fără umplutură). Se păstrează acoperite cu folie. Macroul se usucă bine cu şerveţele de hârtie. Se fac câteva crestături de-a latul trunchiului, având grijă să nu ajungeţi la os. Se ung cu foarte puţin ulei, doar cât să se prindă condimentele de el. Se presară generos cu sare mai mare, piper negru proaspăt râşnit, fulgi de chili şi boabe de coriandru strivite în mojar, scrie e-retete.ro.

Se aşază într-o tavă mare termorezistentă, la distanţă unul de altul. Se coc timp de 25 minute la 190C (cu program de rumenire dacă aveţi). Cât se fac peştii, se prepară sosul de maioneză: se amestecă maioneza cu iaurt şi puţină sare dacă e necesar. Se prepară şi salata de ceapă: se curăţă cepele şi se taie felii sau rondele subţiri. Se presară cu sare, se amestecă şi se lasă să stea 10 minute. Se scurge apa  şi se adaugă sucul de lămâie. Se lasă să mai stea 10-15 minute. Se adaugă uleiul şi pătrunjelul tocate fin.

Când peştii sunt făcuţi, se scot pe un tocător. Se dezosează astfel: se desfac în două pe burtă cu un cuţit şi se scoate şira spinării. Aceste proces este destul de uşor, carnea se desface uşor de pe oase. Macroul nu are oase multe. După ce aţi scos şira spinării, verificaţi să nu fi rămas oase prin carne.

Într-o tigaie largă, topiţi la foc mic untul şi imediat adăugaţi boiaua, chimionul, puţină sare şi fulgi de chili dacă doriţi să fie mai picant. Amestecaţi rapid până sosul se colorează uniform. Adăugaţi oţetul şi aşteptaţi să sfârâie uşor. Dacă aveţi, adăugaţi sumac în sosul de unt, e roşu şi acrişor şi în acest caz nu mai adăugaţi oţetul.

Aşezaţi cele 6 jumătăţi de macrou dezosat în tigaie, cu pielea în jos. Prăjiţi scurt, doar un minut şi întoarceţi încă 1 minut pe a doua parte. Dacă fileurile nu intră toate în tigaie, le adăugaţi pe rând. Nu lăsaţi untul să se ardă. Dacă e cazul, trageţi tigaia de pe foc când se încinge prea tare. Aşezaţi pe farfurii câte o pită la grătar. Picuraţi puţin sos de maioneză. Aşezaţi câte un file de macrou peste sos.

Picuraţi şi puţin sos din tigaie peste el şi pită. Aşezaţi o moviliță generoasă de salată de ceapă de-a lungul macroului. Serviţi cu o mână bună de salată asortată şi roşii cherry tăiate în două (acestea doar le presărați cu puţină sare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel