Data publicării:

Cod galben de viituri în Dobrogea: Râurile din Tulcea și Constanța, sub atenționare până luni dimineață

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay @Hans
FOTO: Pixabay @Hans
Râurile din Dobrogea se află sub Cod galben de viituri până luni dimineața, potrivit INHGA.

Râurile din Dobrogea se află, până luni dimineaţa, sub Cod galben de viituri, fiind posibile creşteri de debite şi niveluri peste Cota de atenţie, informează duminică Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit unei atenţionări emisă de hidrologi, până luni, la ora 09:00, pe râurile din judeţele Tulcea şi Constanţa, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu probabilitatea de a fi depăşită Cota de atenţie.

"Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 01.09.2024 ora 14:00 - 01.09.2024, ora 22:00, pe unele râuri mici din judeţul Tulcea şi, respectiv, din zona litorală a judeţului Constanţa", precizează specialiştii INHGA, potrivit Agerpres.

Temperaturile rămân ridicate în jumătate din țară

Deși toamna calendaristică a început, temperaturile ridicate persistă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de caniculă pentru aproape jumătate din țară, valabil pe 1 și 2 septembrie.

În regiunile Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul Olteniei și nord-estul Moldovei, temperaturile vor fi cu 7-10 grade peste media obișnuită pentru această perioadă. Local, se așteaptă caniculă și disconfort termic, cu valori maxime de 32-35 de grade. Vremea călduroasă va continua în zilele următoare, mai ales în vestul și sud-vestul țării.

Cum va fi vremea în Bucureşti 

"Prognoză meteorologică pentru intervalul 01.09.2024 ora 10:00 - 02.09.2024 ora 09:00

Vremea va fi călduroasă. Cerul va avea înnorări temporare și trecător vor fi condiții pentru averse slabe, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 30 - 31 de grade, iar minima de 16 - 18 grade.

Prognoză meteorologică pentru intervalul 02.09.2024 ora 09:00 - 03.09.2024 ora 09:00

Vremea călduroasă va persista. Cerul va fi variabil ziua și senin noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 32 - 33 de grade, iar cea minimă de 16 - 19 grade",arată ANM.

Un nou parametru în avertizările meteo, din 2025

"Vara aceasta s-a remarcat prin nopți extrem de calde, cu temperaturi minime record înregistrate la aproape toate stațiile meteorologice din țară. În unele zone, inclusiv București, temperaturile nocturne nu au coborât sub 22 de grade, iar în vestul țării, au fost nopți în care minima nu a scăzut sub 26 de grade. În aceste condiții, pe parcursul a 24 de ore, temperatura s-a menținut peste 30 de grade pentru aproximativ 20 de ore.

Începând de vara viitoare, vom lua în considerare și temperatura medie pe 24 de ore la emiterea avertizărilor meteo. Deși acest parametru este mai puțin intuitiv decât maxima zilnică, el reflectă mai bine stresul termic continuu, inclusiv din timpul nopții. În prezent, țări vecine precum Bulgaria emit avertizări de căldură pe baza temperaturii medii. Impactul imediat al acestei valori poate părea mai mic, dar ea ia în calcul și nopțile foarte calde, care contribuie semnificativ la stresul termic.

Perioadele prelungite cu temperaturi ridicate ne afectează mai mult decât perioadele scurte de caniculă", a declarat Florinela Georgescu, director în ANM, la interviurile DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel