Cod galben de inundaţii pe râurile din judeţele Argeş, Olt, Mehedinţi şi Dolj, până luni dimineaţa
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 12 iun 2022, 21:15
WhatsApp
Cod galben de inundaţii pe râurile din judeţele Argeş, Olt, Mehedinţi şi Dolj, până luni dimineaţa - Foto Pexels
Cod galben de inundaţii pe râurile din judeţele Argeş, Olt, Mehedinţi şi Dolj, până luni dimineaţa - Foto Pexels
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis duminică două atenţionări Cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Argeş, Olt, Mehedinţi şi Dolj, valabile până luni, la ora 10:00. 

Potrivit INHGA, se instituie Cod galben, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din bazinul hidrografic Vedea - bazin amonte S.H. Văleni, judeţele Argeş şi Olt.

De asemenea, sunt posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice Drincea, Balasan, judeţele Mehedinţi şi Dolj.

Citește și -  ANM, avertizări. Cod portocaliu de furtună. Cod galben de instabilitate atmosferică. Elena Mateescu, anunțuri

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică după-amiază, o avertizare nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localităţi din judeţul Brăila, valabilă până la ora 15:00. Potrivit meteorologilor, în localităţile Măxineni, Salcia Tudor, Râmnicelu, Scorţaru Nou şi Racoviţă se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelie.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

ANM a emis un cod galben de instabilitate atmosferică

ANM a emis un cod galben de intabilitate atmosferică accentuată, valabil duminică în intervalul 10:00 - 22:00.

În intervalul menționat, local în sudul, centrul, estul și nord-estul țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 - 30 l/mp și izolat 40 - 50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai redusă, vor fi luni, 13 iunie, în sud, în centru și în zonele montane.

În București vremea va fi normală sub aspect termic, dar în general instabilă. Vor fi înnorări și perioade cu averse, posibil torențiale, însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi de 2 - 6 l/mp și izolat peste 10 - 20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în special asociate ploilor. Temperatura maximă va fi de 25 - 27 de grade.

 

UPDATE 1: Un alt cod portocaliu de furtună

ANM a emis o altă avertizare nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localităţi din judeţul Caraş-Severin, valabilă până la ora 16:00. Potrivit meteorologilor, în Bozovici, Sasca Montană şi Cărbunari se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 35- 40 l/mp, frecvente descărcări electrice şi grindină.

UPDATE 2: Elena Mateescu, declarații

Elena Mateescu, director ANM, a făcut, duminică după-amiază, următoarele declarații: „Vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben care rămâne în vigoare până la ora 22:00. Este valabilă pentru aproape toată ţara, dar mai ales pentru zona de sud, centru-est şi nord-est a ţării, acolo unde instabilitatea atmosferică va fi caracterizată de averse torenţiale şi intensificări ale vântului care pot lua local aspect de vijelie, iar cantitățile de apă vot depăși 20-30 l/mp, iar pe intervale scurte chiar 40-50l/mp, în condițiile în care media climatologică a celei mai ploioase luni iunie din ţara noastră este de 90-95 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi de interes şi pe parcursul zilei de mâine, însă nu la cotele pe care le-am înregistrat în această săptămână, mai ales în partea de sud, centru şi în zona de munte.”

Citește și / Atenţionare de călătorie MAE. Timpi mari de aşteptare la tranzitarea Bulgariei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestei ţări către Republica Elenă sau Republica Turcia că în perioada sezonului turistic estival 2022 este posibil să fie înregistraţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. În acest context, este recomandată folosirea tuturor punctelor deschise circulaţiei rutiere internaţionale.

Punctele de frontieră vizate la frontiera româno-bulgară sunt Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 8:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t), Ostrov-Silitra, Bechet-Oryahovo (ferry), Turnu Măgurele-Nikopol (ferry) şi Zimnicea-Svishtov (ferry) (ultimele două puncte de frontieră cu program de funcţionare 8:00-20:00). Cele de la frontiera bulgaro-elenă sunt:

Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru punctul de trecere a frontierei Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes şi Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimile două puncte de frontieră pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t). La frontiera bulgaro-turcă sunt vizate punctele: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct de frontieră prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi măriţi de aşteptare).

MAE le recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă / pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.

În acest context, este importantă informarea corectă a şoferilor români, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria. Toţi cei interesaţi, persoane fizice şi firme de transport, pot obţine informaţii relevante, privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pe www.bgtoll.bg/ro/, privind situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: www.mvr.bg, privind starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA http://lima.api.bg/, pe pagina de Internet a Agenţiei 'Infrastructura Rutieră': www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop, privind regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia: pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei 'Vămi' din Bulgaria - www.customs.bg, privind starea vremii: weather.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?