Data publicării:

Coaliția franceză de stânga speră să introducă un impozit de 90% pentru bogați

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Noul Front Popular (NFP) de stânga din Franța - acum cel mai mare grup din parlament - a cerut să fie instalat un prim-ministru care să pună în aplicare ideile sale, inclusiv o nouă taxă pe avere și controlul prețului benzinei.

Alianța de stânga a obținut cele mai multe locuri la alegerile din Franța, dar nu a reușit să obțină cele 289 necesare pentru o majoritate în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez.

Blocul "Împreună" al președintelui Emmanuel Macron s-a clasat pe locul al doilea, iar partidul de extremă dreapta al lui Le Pen, pe locul al treilea.

Partidele din Franța își dispută acum pozițiile și nu se știe exact cum vor evolua lucrurile, dar NFP (Noul Front Popular) a insistat că își va pune în aplicare setul de idei radicale.

Manuel Bompard, care face parte din NFP, a declarat: "Președintele trebuie să numească prim-ministru pe cineva din Noul Front Popular pentru a pune în aplicare programul NFP, întregul program și nimic altceva".

Rămâne de văzut dacă NFP va ajunge la un acord cu alte partide pentru a forma o majoritate sau dacă părțile mai moderate ale coaliției se vor despărți într-un acord cu centriștii.

Liderul partidului Franța Nesupusă, formațiune din NFP, a fost etichetat drept "una dintre cele mai controversate figuri din politica franceză". Manuel Bompard este membru al acestui grup politic.

Care sunt politicile NFP?

La scurt timp după înființarea sa în iunie, NFP și-a prezentat programul economic ambițios și modul în care îl va finanța.

Acesta includea:

- creșterea salariului minim

- controlul prețurilor la alimente esențiale, electricitate, gaz și benzină

- scăderea vârstei de pensionare la 60 de ani

- un nou impozit de 90% pe orice venit anual mai mare de 400.000 EURO

- investiții masive în tranziția ecologică și în serviciile publice

Ce s-ar putea întâmpla acum?

Este posibil ca președintele Macron - care a convocat alegeri anticipate în încercarea de a contracara ascensiunea extremei drepte - să caute o înțelegere cu elementele mai moderate ale NFP.

El a exclus colaborarea cu partidul lui Melenchon, Franța Nesupusă, dar ar putea întinde o mână altor partide din NFP - socialiștii și Verzii.

Săptămâna trecută, guvernul său a suspendat un decret care ar fi diminuat drepturile oamenilor la ajutoare de șomaj, ceea ce a fost interpretat ca un gest față de stânga, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel