Coaja de banană, ingredient minune. Foarte puțini știu la ce poate fi folosită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
De fiecare dată când cureți o banană și arunci coaja, arunci o mâncare gustoasă și hrănitoare.

Un studiu recent a arătat că, dacă cojile de banane sunt uscate și măcinate într-o făină, acestea pot fi transformate în produse de patiserie care au un gust la fel de frumos, dacă nu chiar mai bun decât produsele pe bază de grâu.

Dacă nu ești un cititor devotat al blogurilor de gătit vegan sau un fan al Nigellei Lawson, probabil că nu te-ai gândit niciodată să gătești cu coajă de banană. 

Când produsele din experimentele cercetătorilor au fost testate la gust, consumatorii au raportat că sunt la fel de mulțumiți de aromele lor ca și la prăjiturile fără coajă de banană.

Cojile de banană au și numeroase minerale și nutrienți care luptă împotriva cancerului. O prăjitură făcută cu făină din coajă de banană va avea, astfel, mai multe fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanti.

Dezavantajul este că adăugarea de prea multă făină de coajă de banană va duce la produse care vor avea culoarea maro și vor fi mai tari, posibil din toate fibrele suplimentare. Totuși, când s-a făcut un studiu în care făina care conținea 7,5% coajă de banană, textura fursecurilor a atins un echilibru mult mai atrăgător. Ca bonus, mărfurile s-au păstrat bine pe raft timp de trei luni la temperatura camerei.

Impuls nutrițional

În timp ce studiul s-a uitat doar la consecințele adăugării de coji de banană la prăjiturile coapte, rezultatele sugerează că folosirea făinii de coajă de banană în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, demnă de luat în considerare.

Anul trecut, de exemplu, un studiu asupra prăjiturii cu coajă de banană a constatat că aceasta oferă o culoare naturală alimentară produsului copt, precum și un impuls nutrițional.

Între timp, un studiu din 2016 a constatat că înlocuirea a până la 10% din făina de grâu cu făină de coajă de banană poate îmbogăți pâinea coaptă cu un conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi.

Consumul de coajă de banană nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate ajuta la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40% din greutatea unei banane se află în coajă și de cele mai multe ori, această coajă plină de nutriție este pur și simplu aruncată.

Sigur, cojile de banane sunt destul de inutile când sunt crude. Dar dacă sunt pregătite corect, pot avea un gust extrem de bun. Ele pot chiar prelungi perioada de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Același lucru este valabil și pentru alte coji de fructe, cum ar fi coaja de mango, care s-a dovedit, de asemenea, că sporește proprietățile antioxidante ale prăjiturii și îi îmbunătățește aroma. De asemenea, este foarte important ca respectivele coji de banană, care sunt folosite în alimentație, să fie din produse bio și netratate cu substanțe toxice.

Așa că, data viitoare când decojiți o banană, luați în considerare păstrarea cojii, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel