Data actualizării:
Data publicării:

CNSAS, adeverință privind Nicușor Dan și Securitatea. Reacția Primarului General

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a transmis o informare despre documentul „Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”.

Reacția lui Nicușor Dan vine după ce a început să circule un document în care se susținea că elevul Nicușor Dan „a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani și a dat note despre colegii săi”.

Nicușor Dan a spus că nu a avut niciun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017.

„Am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia).

În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate.

Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017.

Documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, a spus Nicușor Dan.

2. -imagine fara descriere- (nicusor-dan-securitate-cnsas_76514500.jpg)

În raportul care a circulat în presă apărea și cumnatul lui Clotilde Armand, Andrei Moroianu (fratele soțului ei), după cum veți vedea în documentul de mai jos.

Raportul începe spunând că „În perioada 9-21 iulie 1988 are loc la Canberra, Australia, cea de-a XXIX-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, la care participă 250 de concurenți din 49 de țări. Republica Socialistă România participă cu un număr de șase concurenți care au fost selecționați de Ministerul Educației și Învățămîntului.

În urma acestui proces și a pregătirilor anterioare, deplasarea este făcută de Vasiu Adrian din Cluj Napoca, Dan Nicușor Daniel din Făgăraș, Faracășanu Octavian Petre din Craiova, Rădulescu Banu Andrei, Moroianu Andrei și Belgun Florin Alexandru din București”.

 

Documentul susținea că dintre cei șase participanți, trei „au avut deplasări care au avut aceleași scopuri, ocazie cu care au făcut obiectul verificărilor și avizelor transmise Ministerului Educației și Învățământului”. Printre cei trei se numără și Nicușor Dan, conform acestui document.

 

Despre Nicușor Dan, raportul precizează „că au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”, iar „în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”.

Olimpiada internațională de matematică din Cuba a fost în 1987, cu un an înainte de cea din Australia.

 

Potrivit documentului, elevul „a manifestat o ură față de Vasiu Adrian cu care se afla în concurență la concursurilor de matematică”. Nicușor Dan a furnizat două note informative despre acesta, dar „fără o valoare informativă deosebită”.

Mai multe detalii găsiți aici: https://media.dcnews.ro/other/202406/03-06-2024--1142-microsoft-lens_25247100.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel