Data actualizării:
Data publicării:

Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari chirii din România

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cluj-Napoca este orașul cu cele mai mari chirii din România. Aici, prețurile din imobiliare sunt cu 14% mai mari decât media celorlalte orașe universitare din țară. 

Prețurile medii pentru închirierea apartamentelor de 2 camere sau ale garsonierelor au crescut cel mai mult în Cluj-Napoca, cu 30% în iulie 2022 față de 2021, potrivit wall-street.ro. Aceste locuințe sunt preferate de studenți, care reprezintă cea mai mare parte din chiriași. În luna iulie a acestui an, în Cluj-Napoca se închiria o garsonieră cu prețul mediu de 300 de euro. Dacă voiai să închiriezi un apartament de două camere, prețul mediu ajungea la 450 de euro, iar pentru un apartament de trei camere suma creștea la 552 de euro. După prețurile din Cluj-Napoca urmează cele din Capitală care au suferit o creștere de 21%.

August a crescut preţul chiriilor

Experții imobiliari spun că luna august a scumpit chiriile, având în vedere că se întorc studenții în număr mare și nu mai sunt restricții anti-COVID-19: „De obicei august și septembrie vin cu ușoare măriri de prețuri la chirii, dar ne așteptăm ca tendința sezonieră să continue și să fie amplificată de tranziția înspre închiriere a celor care amână decizia de achiziție”, explică managerul unei firme de imobiliare. „Datele noastre surprind deja un apetit mai ridicat, peste cel sezonier, pentru segmentul chiriilor, asta chiar de la sfârșitul anului trecut, însă nici achizițiile imobiliare nu ne așteptăm să aibă prea mult de suferit în acest an. Avem o cerere latentă și solvabilă mare, iar raportul dintre prețurile medii per metru pătrat și veniturile lunare este în continuare unul confortabil, cel puțin anul acesta”, a mai explicat acesta.

Interes crescut pentru chirii 

La polul opus, cea mai mare scădere a chiriilor a fost consemnată în Constanța (-34%). Brașovul încheie podiumul orașelor cu chirii peste medie, fiecare tip de proprietate costă cu aproximativ 50 de euro mai puțin față de cele de la București. Timișoara, Sibiul și Iașiul au cele mai mici valori medii dintre centrele analizate. Reprezentantul Storia.ro și OLX Imobiliare, Răzvan Voicu, a declarat pentru sursa citată: ”De obicei august și septembrie vin cu ușoare măriri de prețuri la chirii, dar ne așteptăm ca tendința sezonieră să continue și să fie amplificată de tranziția înspre închiriere a celor care amână decizia de achiziție. Datele noastre surprind deja un apetit mai ridicat, peste cel sezonier, pentru segmentul chiriilor, asta chiar de la sfârșitul anului trecut, însă nici achizițiile imobiliare nu ne așteptăm să aibă prea mult de suferit în acest an. Avem o cerere latentă și solvabilă mare, iar raportul dintre prețurile medii per metru pătrat și veniturile lunare este în continuare unul confortabil, cel puțin anul acesta.”

Potrivit datelor oficiale publicate anul trecut de către Eurostat, aferente anului 2020, peste 96% din populația României locuia în casa sau apartamentul proprietate personală. Acest procent ne plasează pe locul 1 în acest top în Europa, media înregistrată la nivelul Uniunii Europene fiind de 69,7%, în scădere ușoară, deși în România, procentul încă se afla în creștere. În Europa, România este urmată de Slovacia (92%), Ungaria şi Croaţia (ambele cu 91%). Germania este singura țară din Europa în care procentul chiriașilor este relativ egal cu cel al locatarilor proprietari. Conform datelor Eurostat, 50,4% dintre dintre locuitori sunt proprietari, iar 49,6% trăiesc într-o locuință închiriată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel