Clubul Român de Presă susține sprijinirea mass-media de către stat
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
clubul român de presă
clubul român de presă

Presa românească are nevoie de o relansare, după cum se arată în mesajul Clubului Român de Presă (CRP) , citat de agenția Mediafax. 

Autor: Alina-Elena Vasiliu

Căile principale pentru realizarea acestui obiectiv trebuie să fie jurnalismul creativ și managementul inspirat, strategii care merită amintite cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, sărbătorită pe 3 mai, se mai amintește în mesaj.

Clubul Român de Presă notează că o continuare a invocării ”crizei” pentru justificarea eșecurilor pe care mass-media le-a cunoscut în ultimii ani este o ”abordare negativă” menită să găsească pretexte pentru ”incapacitatea de a găsi soluții de redresare, altele decât tăierile de costuri”. În conținutul documentului remis Mediafax, se mai arată că ”jurnalismul din România trebuie să redevină acum, nu într-un viitor nedefinit, o forță și această stare de fapt trebuie să consacre prin recunoașterea și stimularea valorilor individuale, respectarea normelor etice și a relațiilor contractuale.”

CRP adaugă și că sprijinul mass-media de către stat, ”în spiritul și după regulile europene”, este un lucru util, mai ales ținând cont de importanța reperelor financiare și legislative într-un mediu economic sensibil.

Clubul Român de Presă amintește de libertatea de exprimare, înțeleasă adesea greșit de jurnaliști; de aceea, ”excesele” sunt nejustificabile, ”după cum și limitările sunt abuzive”. Libertatea de expresie, așadar, trebuie apărată, protejată și ”administrată inteligent”.

Tot joi, referitor la acest subiect, organizația Freedom House a constatat că România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește libertatea presei. De asemenea, în topul mondial, țara noastră este la același nivel cu Mozambic și Burkina Faso, după El Salvador și Botswana.

Ziua Mondială a Presei se sărbătorește pe 3 mai încă din anul 1993, când Adunarea Generală a ONU a stabilit aceasta. Inițiativa a aprținut Conferinței Generale UNESCO, în cadrul căreia, printr-o rezoluție din 1991 asupra promovării libertății presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a unei societăți democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel