Data actualizării:
Data publicării:

Clorul, pericol pentru animalele de companie. Medic veterinar: Simptome, primul ajutor

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Substanțele pe bază de clor care sunt folosite pentru dezinfectarea străzilor, pentru a lupta împotriva coronavirusului, reprezintă un real pericol pentru animalele de companie. Un medic veterinar a explicat cum pot fi afectate și ce au de făcut stăpânii pentru binele acestora. 

"Dezinfectanţii pe bază de hipoclorit sau cloramină, în concentraţii care depăşesc procentul recomandat de producător, pot avea un potenţial toxic asupra animalelor de companie, ţinând cont că patrupedele intră în contact direct cu substanţele cu care au fost dezinfectate străzile şi trotuarele în această perioadă. Contactul direct se face prin intermediul lăbuţelor, pe care apoi şi le ling, sau îşi pot atinge zona perioculară.

Cele mai frecvente simptome pot fi iritaţii: la nivelul pielii, mai ales zona plantară şi cea interdigitală, vomă, vărsături spontane. Dacă substanţa este ingerată prin lins sau prin inhalare, poate provoca simptomatologie respiratorie (tuse, respiraţie grea) şi oculară (conjunctivită, leziuni corneene)", a declarat Constantin Vasile Ifteme, medic veterinar la Centrul de Endoscopie şi Chirurgie Minim Invazivă Veterinară, pentru csid.ro.

Ce să faci, după plimbarea animalului

"În cazul în care pielea pernuţelor şi zona interdigitală sunt foarte iritate, se pot face spălături locale cu lapte, care este indicat şi pentru simptomatologia digestivă. Prin diluţie, laptele poate diminua efectul coroziv asupra mucoasei esofagiane şi a celei gastrice.

Pentru zona oculară se pot face spălături, instilaţii cu ser fiziologic. În cazul simptomatologiei digestive, respiratorii sau oculare care nu se remite în 30-60 de minute, este indicat să vă adresaţi medicului veterinar."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel