Clătite de cartofi. Rețeta rapidă și gustoasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Vikki)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Vikki)
Clătitele cu cartofi se prepară foarte ușor și reprezintă o gustare sățioasă și gustoasă.

Ingrediente

- 3 cartofi albi
- 150 ml lapte clocotit
- 250 g făină
- 3 ouă
- 1 pahar mic iaurt bine închegat
- sare
- ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Pentru clătite, se pun la fiert în apă cu sare cartofii curăţaţi şi tăiaţi. Se lasă 10 minute. Cartofii semifierţi se pasează şi li se adaugă laptele clocotit, potrivit retete.unica.ro. Se amestecă şi se lasă să se răcorească un pic. Apoi, se adaugă făina, ouăle şi iaurtul. Trebuie să iasă un aluat gros care să se poată lua cu polonicul. În foarte puţin ulei încins se pun cu polonicul mici cantităţi din clătitele de cartofi care se prăjesc pe ambele părţi. Se aduc la masă cu garnitură, după gust, şi mărar fin tocat.

Citește și:

Gogoși pufoase. Rețeta clasică pe care o preparau bunicile noastre

Ingrediene

- 450g făină
- 200ml lapte
- 1 ou
- 50g unt topit
- 3 linguri zahăr
- 1 pliculeț drojdie uscată (7g)
- 1 esență lămâie
- 1 esență vanilie- zahăr pudră
- ulei pentru prăjit
- făină pentru blatul de lucru
- prosoape de hârtie
- un pahar rotund pentru decupare gogoși

Cum se prepară

Încălzește ușor laptele, adaugă zahărul și amestecă până la dizolvarea completă a acestuia. Varsă drojdia uscată peste laptele îndulcit și las-o câteva minute până când se hidratează și începe să crească. Cât timp se hidratează drojdia, varsă jumătate din cantitatea de făină într-un bol larg, potrivit paginidebucate.ro.

Peste făină adaugă un praf de sare, oul, untul topit și esențele. Poți să adaugi, în loc de esențe, coajă rasă de lămâie sau portocală, cât și pliculețe de zahăr vanilat. De asemenea poți adăuga orice fel de esențe dorești, în funcție de preferință. Amestecă ușor, apoi adaugă laptele în care ai dizolvat drojdia.

Omogenizează bine compoziția și adaugă restul de făină câte puțin, până când obții un aluat ușor lipicios, moale, dar care poate fi modelat. Este important ca aluatul să rămână molatec, deoarece gogoșile vor crește frumos, vor fi pufoase și aerate. În funcție de tipul făinii, dar și de mărimea oului este posibil ca aluatul să nu înghită toată făina. Cel mai bine este să o adaugi treptat și să te oprești atunci când aluatul devine prea dens.

Acoperă bolul și lasă aluatul pentru gogoși la crescut până când își va dubla volumul. Alege un loc călduț, ferit de curenți de aer, însă nu-i forța creșterea punându-l lângă o sursă de căldură directă. După ce aluatul pentru gogoși pufoase a crescut, varsă-l pe blatul de lucru bine înfăinat și întinde-l ușor, cât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. Cu ajutorul unui pahar cu gura rotundă decupează gogoșile. Restul de aluat ce rămâne după ce ai decupat prima tură de gogoși, îl frămânți ușor și îl întinzi din nou, apoi formezi a doua tură de gogoși. Procedezi în acest fel până când termini aluatul pentru gogoși.

Lasă gogoșile proaspăt formate la dospit pentru încă 20 de minute. În acest timp vor crește din nou. Într-o tigaie largă, cu fund dublu, pune uleiul la încins și prăjește gogoșile pe amble părți până când se vor rumeni frumos. Lasă focul mic în timpul prăjirii, să nu se ardă. Scoate gogoșile pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie apoi pudrează-le cu zahăr pudră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel