Data actualizării:
Data publicării:

Clasamentul QS Internațional al Universităților. Ştiinţele Vieţii şi Medicină, ocolite de români

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Universitățile românești se fac remarcate în special pe domeniul inginerie și tehnologie, potrivit clasamentului pe 2022, realizat de compania Quacquarelli Symonds din Marea Britanie, furnizoarea unora dintre cele mai cunoscute astfel de topuri.

Clasamentul este împărțit pe cinci domenii de studiu, fiecare cu un clasament general. Aceste domenii sunt împărțite la rândul lor pe specializări, fiecare cu propriul clasament internațional, ce cuprinde sute de facultăți. Se iau în considerare patru parametri: reputația academică, reputația angajatorilor, citări, Indexul H ce măsoară productivitatea și impactul lucrărilor publicate de cercetători. În total sunt cinci domenii și 51 de specializări. Aproape 60 de clasamente, cu mii de listări în total. Dintre acestea, României îi revin doar 32 de apariții cu totul, pe domenii și specializări.

I. Inginerie și Tehnologie

Universitatea Politehnică București loc 401-450

Universitatea Tehnologică Cluj Napoca, loc 451-500 (din total de 502)

II. Artă și Științe Umaniste

Universitatea Babeș – Bolyai, loc 451-500

Universitatea București, loc 451-50

III. Științele vieții și Medicină – Niciuna în clasamentul general

Specializarea Chimie:

Universitatea București, loc 401-450

Universitatea Babeș – Bolyai, loc 601- 650

IV. Științele Naturii

Universitatea Babeș – Bolyai, loc 451-500

Universitatea București, loc 451-500

IV. Științe sociale și Management

Universitatea București 401-450

Universitatea Babeș-Bolyai 601-630

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este cotată drept cea mai bună universitate din România în anul 2021, potrivit unui clasament al Ministerului Educației. UBB este urmată de Universitatea din București și de Universitatea Politehnica din București în metarankingul publicat pe site-ul ministerului. Metarankingul naţional este un mecanism de ierarhiare conceput pe baza analizei unor clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite prin Ordinul Ministerului Educației cu nr. 3095/2022 din 7 februarie 2022 pentru aprobarea Metodologiei privind realizarea exerciţiului naţional de metaranking.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel