Data publicării:
Ciuhodaru cere TESTE RAPIDE pentru COVID-19. ”Cine a făcut acest lucru a pierdut bătălia”
Medicul Tudor Ciuhodaru cere un Plan B pentru a opri epidemia de coronavirus din România, pornind de la Suceava, el propunând un set de măsuri care ar reduce drastic numărul de infectări, în special din rândul cadrelor medicale.
Tudor Ciuhodaru a explicat la Realitatea Plus, marți dimineață, că încă se mai poate face ceva pentru ca să nu se mai răspândească acest coronavirus în rândul cadrelor medicale, dar și pentru a-i proteja pe toți românii:
"Eu vorbesc de două luni, dar nu mă aude nimeni, că este nevoie de un Plan B, de o nouă strategie de abordare a acestei pandemii. Practic, solicit din nou lansarea Programului Național de Testare Rapidă a celor din prima line, evident începând cu personalul medical. Acest Plan B pe care tot îl propun înseamnă protecția personalului medical, echipamente adecvate, măști PFP3, costume pentru risc biologic, plus testarea extinsă a suspecților și a expușilor. Ar fi o nouă strategie pentru a împiedica răspândirea coronavirusului de către persoanele infectate, simptomatice sau nu. Pentru că nu este suficient să le ceri oamenilor să rămână în case și să oprești mișcarea oamenilor”, a spus Ciuhodaru.
Care ar fi soluția ideală
Medicul ieșean cere teste rapide, pentru a mări numărul celor testați și care ar putea fi izolați:
”O spune chiar Organizația Mondială a Sănătății, care cere două măsuri clare: identificare fiecărui caz suspect și să crească numărul de teste. Iar din acest punct de vedere, testele rapide de sânge sunt soluția ideală. Nu necesită aparatură complicată, durează doar 15 minute, se ia o picătură de sânge din deget, ca la glicemie. Se interpretează ușor, ca un test de sarcină, pui pe lamă și se văd acolo trei liniuțe clare.
Și să vă mai spun un secret, aceste teste rapide din sânge arată și faza acută a bolii și faza cronică, arătând și identificând cel mai periculos pacient, cel care este purtător de coronavirus, simptomatic sau nu și care transmite boala. Și la Suceava era posibilitatea să-i testezi încă din Salvare, încă din UPU și să identifici un astfel de pacient, astfel încât toată lumea să fie protejată.”
Suceava, noul Bergamo
Europarlamentarul PSD dr. Tudor Ciuhodaru susține că, în acest moment, se lucrează pe o metodă mult prea lentă și chiar învechită:
”Uitați-vă și dvs., vorbim de peste 2000 de infectați, 13 morți luni seara la Suceava. Suceava este deja Bergamo al României și am intrat în Scenarul 4 cu 285 de cazuri de cadre medicale infectate, spitale în carantină, așa că mi se pare normal să trecem la metodele Secolului XXI, testarea extinsă a tuturor suspecților sau a celor care sunt expuși la această boală, în așa fel încât viața fiecărui om să fie protejată.
Eu știu că pe 14 martie fostul ministru al Sănătății ne-a zis că a cumpărat 50.000 de astfel de teste. Spitalul Matei Balș a cumpărat aceste teste și le avea de pe 9 martie. Dacă le trimit la Suceava, atunci tot orașul poate fi testat într-o singură zi și avem o radiografie exactă a ceea ce se întâmplă în acest moment și putem lua măsuri clare de izolare a celor care poartă acest virus în acest moment. Dacă vrem să rămânem doar cu metode de pe vremea lui Ștefan cel Mare, adică aia de a arde drumurile, a închide străzile și a lăsa răzeșii în stradă, poate fi o soluție, dar cine a făcut acest lucru a pierdut această bătălie.”
Orice pacient este suspect
”Uitați-vă ce se întâmplă în Italia. Pe de altă parte, uitați-vă la Anglia, Germania, Coreea și iar Italia. Italienii au cumpărat 500.000 de teste rapide de sânge, Spania a cerut și ea tot atâtea. Ele pot face diferența, în acest moment, în lupta cu pandemia. Se vede că testarea lentă, cu aparatură greoaie, insuficientă, face ca numărul de cazuri să crească. În acest moment, orice pacient este un potențial suspect de coronavirus, așa că ar trebui modificată această anchetă epidemiologică și să-i consideri de la început, din start, la orice intrare în spital drept potențial purtător de coronavirus și orice pacient să aibă mască pe figură și să fie testat, tocmai pentru a proteja și celelalte spitale", a mai spus Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News