Ciucă, mesaj de 8 martie: E greu de imaginat o societate democratică, funcţională în absenţa participării depline a femeilor în toate aspectele vieţii
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Ciucă, mesaj de 8 martie - E greu de imaginat o societate democratică, funcţională în absenţa participării depline a femeilor în toate aspectele vieţii. Sursa foto: Agerpes
Ciucă, mesaj de 8 martie - E greu de imaginat o societate democratică, funcţională în absenţa participării depline a femeilor în toate aspectele vieţii. Sursa foto: Agerpes
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, marţi, că Executivul are în vedere constant că politicile şi măsurile privind egalitatea de gen sunt incluzive, drepte, nediscriminatorii şi oferă oportunităţile necesare pentru angajarea în societate, în politică şi în economie a femeilor.

Şeful Executivului a transmis un mesaj în cadrul conferinţei "Femei mai puternice în România", un eveniment organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu Ambasada Suediei, Ambasada Germaniei la Bucureşti şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în cooperare cu FILIA, cu ocazia Zilei de 8 Martie. Mesajul premierului a fost prezentat de şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.

"Ziua de 8 Martie ne oferă oportunitatea de a celebra realizările de natură socială, politică, economică ale femeilor, dar şi de a reflecta asupra politicilor publice necesare pentru a asigura o veritabilă egalitate de gen şi pentru a reduce violenţa împotriva femeilor. Sunt un promotor, în mod constant, al soluţiilor la probleme, de aceea doresc să vă asigur că angajamentul meu în această discuţie legată de tema egalităţii de şanse, emancipării şi împuternicirii femeilor din România este reflectarea unui interes real. Un interes orientat spre a ne asigura că politicile şi măsurile guvernamentale sunt incluzive, drepte, nediscriminatorii şi, mai ales, oferă oportunităţile necesare pentru angajarea în societate, în politică, în economie a celor care reprezintă puţin mai mult de jumătate din populaţia României", a afirmat, în mesaj, Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, reprezintă în continuare obiective importante promovarea egalităţii de gen, a egalităţii de şanse, în drept şi în practică, diminuarea diferenţelor salariale, a segregării verticale şi orizontale, lupta împotriva discriminării, stereotipurilor şi prejudecăţilor, promovarea echilibrului între viaţa personală, de familie şi carieră, promovarea parteneriatului în asumarea responsabilităţilor casnice şi de îngrijire, excluderea violenţei, abuzului şi hărţuirii.

"E greu să ne imaginăm o societate democratică, funcţională şi deschisă în absenţa participării efective şi depline a femeilor în toate aspectele vieţii", a punctat prim-ministrul.

 

"România a transpus în întregime aquis-ul comunitar în domeniul nediscriminării pe criteriul de sex"



Şeful Executivului a subliniat că experienţa românească în domeniul egalităţii de şanse şi nediscriminării include, deja, o legislaţie bine structurată, mecanisme funcţionale care pun în aplicare acest principiu, o societate civilă dedicată, în continuă dezvoltare, şi un mediu academic critic şi angajat.

"În programul de guvernare 2021 - 2024 sunt prevăzute priorităţi importante pentru promovarea egalităţii de şanse, respectiv pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Acestea sunt asumate şi în Strategia naţională privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice aferente perioadei 2022 - 2027 realizată de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi în parteneriat cu mediul academic. Această strategie ţine cont de faptul că anumite grupuri din România se confruntă cu probleme specifice care necesită o intervenţie ţintită, coordonată cu obiectivele, principiile şi valorile asumate la nivel european", a evidenţiat premierul.

În context, el a menţionat că, la nivel legislativ, România a transpus în întregime aquis-ul comunitar în domeniul nediscriminării pe criteriul de sex.

Totodată, premierul a precizat că Executivul de la Bucureşti rămâne dedicat angajamentelor asumate prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, instrument considerat, la nivel global, standardul de aur în materie de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi de gen.

"Cu toate că, în ultimii ani, s-au înregistrat progrese, mai ales în ceea ce priveşte documentarea şi conştientizarea felului în care inegalităţile de gen se construiesc şi se manifestă la nivelul societăţii româneşti, mai sunt încă multe de făcut. Schimbarea mentalităţilor prin asumarea unor atitudini şi comportamente sociale şi politice în spiritul egalităţii de gen depinde în continuare, în cea mai mare măsură, de sistemul de educaţie. Educaţia şi formarea au un cuvânt definitoriu în modelarea convingerilor şi valorilor cetăţenilor şi a modului în care aceştia percep realitatea. Ele constituie, prin urmare, cele mai importante canale pentru combaterea stereotipurilor, a prejudecăţilor şi pentru schimbarea atitudinilor", a afirmat Ciucă.

 

"România înregistrează cea mai mare inegalitate în ceea ce priveşte accesul la decizie în politică"



Premierul a punctat şi faptul că este nevoie de angajament şi leadership politic, dar şi de suport democratic, de suport de jos în sus, pentru a elimina disparităţile dintre femei şi bărbaţi, în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea, accesul la servicii medicale, veniturile la nivelul atingerii vârstei pensionării.

"În România trebuie să ne concentrăm, de asemenea, pe acele aspecte care indică cel mai mare deficit de egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Conform Index-ului egalităţii de gen, România înregistrează cea mai mare inegalitate în ceea ce priveşte accesul la decizie în politică. În context, aş dori să subliniez sprijinul pentru legiferarea cotei de reprezentare politică", a declarat Nicolae Ciucă.

El a amintit şi faptul că România este unul dintre statele membre UE, al doilea după Luxemburg, care înregistrează cea mai mică discrepanţă salarială între bărbaţi şi femei.

"Prin urmare, deşi avem un parcurs încă lung de străbătut în ceea ce priveşte egalitatea de gen, nu trebuie să neglijăm faptul că împuternicirea economică este un element important şi că avem o bază bună ca femeile din România să fie mai puternice, mai prezente şi mai influente în toate sectoarele vieţii sociale", a afirmat prim-ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel