Ciucă, discuție telefonică cu președintele Emiratelor Arabe Unite, despre proiectele din domeniul energiei
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 01 aug 2022, 18:39
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Convorbirea telefonică a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, astăzi, o convorbire telefonică cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Dialogul a avut loc  în contextul proiectelor convenite în cadrul vizitei desfășurate la Abu Dhabi și a discuției telefonice din 27 iulie a miniștrilor Afacerilor Externe. Cele două părți au decis să urmărească periodic derularea proiectelor convenite în domenii legate de energie, agricultură, investiții, educație și securitate cibernetică.

Premierul României a subliniat nivelul cooperării pe fiecare din domeniile importante și a mulțumit pentru interesul președintelui  Emiratelor Arabe Unite, pentru timpul și dorința de a monitoriza aceste proiecte. Totodată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat desemnarea unui înalt oficial român guvernamental pentru a gestiona direct relația cu partenerul emiratez.

Președintele Mohammed bin Zayed Al Nahyan a mulțumit la rândul său românilor pentru toată susținerea și deschiderea în cooperarea bilaterală, anunțând că a desemnat responsabili și a stabilit termene pentru fiecare proiect care va fi derulat în parteneriat.

 

G Ad:

Ciucă: Minereul de cupru de la Roşia Poieni trebuie prelucrat în ţară, pentru o valoare adăugată mai mare

În urma unei vizite la SC Cupru Min SA, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că trebuie sprijinite investiţiile astfel încât minereul de cupru să poată să fie prelucrat în ţară. SC Cupru Min SA Abrud este o companie care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.

"Am fost astăzi (joi - n.r.), împreună cu autorităţile locale din judeţul Alba, în vizită la Cupru Min. Am dorit să încep vizita de lucru cu această întreprindere pentru că, din analizele pe care le-am efectuat la nivelul Guvernului, a reieşit că avem nevoie să acordăm atenţia cuvenită exploatării resurselor minerale, ceea ce facem şi acum, de altfel (...) Am vrut să vedem la faţa locului, împreună cu ceilalţi membri ai Guvernului, ce avem de făcut astfel încât resursele respective să poată fi prelucrate în ţară şi să putem să beneficiem de valoare adăugată mai mare", a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

"Este, de asemenea, de remarcat faptul că, aşa cum am putut să văd, în cariera de cupru există o posibilitate ca aceasta să poată să fie exploatată mai eficient. Există, de asemenea, o predictibilitate de timp pentru câţiva zeci de ani, deci există resurse, există minereu, în aşa fel încât să poată fi exploatat. Ar fi absolut de neiertat ca noi să nu fim în măsură să sprijinim investiţii, asfel încât minereul de cupru să poată să fie prelucrat în ţară. Specialiştii în domeniu au prezentat deja soluţii, au prezentat care sunt avantajele", a declarat Ciucă.

Premierul a amintit că există la nivel european un proiect prin care se urmăreşte dezvoltarea acestei industrii şi folosirea materiei prime finale pentru dezvoltarea de conductori, semiconductori şi microcipuri şi, ca atare, a spus el, resursa aceasta va trebui să fie prelucrată în ţară.

Întrebat dacă a fost stabilită o locaţie unde ar urma să se înfiinţeze fabrica care să proceseze concentratul de cupru de la Roşia Poieni, Nicolae Ciucă a spus că autorităţile judeţene din Alba îşi doresc ca o astfel de uzină să fie realizată la Zlatna, unde "încă se mai poate beneficia de cunoaştere în domeniul respectiv".

"Ştim cu toţii că la Zlatna s-a făcut prelucrarea cuprului şi este o opţiune pe care o luăm foarte serios în calcul", a conchis Nicolae Ciucă.

Anterior acestei declaraţii, premierul Ciucă a anunţat joi, într-o postare pe Facebook, că Guvernul pregăteşte un memorandum prin care jumătate din profitul companiei CUPRU MIN nu va mai merge la bugetul de stat, ci va fi orientat către noi retehnologizări, menţionând că aproximativ 43 de milioane de lei vor susţine producţia companiei, fără să afecteze mediul.

"Am venit astăzi în Ţara Moţilor pentru a transmite mesajul ferm al Guvernului de susţinere a planurilor de dezvoltare ale acestei zone, prin investiţii şi locuri de muncă. Am fost la CUPRU MIN, la Abrud, am discutat cu managementul companiei, cel mai mare angajator din zonă, despre proiectele de retehnologizare şi modernizare. Aceste investiţii vor menţine în zona de profit compania şi vor oferi perspective concrete de dezvoltare şi ocupare a forţei de muncă, prin valorificarea oportunităţilor de exploatare şi prelucrare a minereurilor neferoase din zonă", a scris Ciucă pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro