CityTree, „băncile vii” care purifică aerul din orașele poluate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ca multe alte orașe din întreaga lume, Londra suferă din cauza calității proaste a aerului. O invenţie revoluţionară ar putea face ca această problemă să rămână doar o... amintire.

Anul trecut, englezii au depășit într-o lună limita impusă de Uniunea Europeană pentru întregul an, dar tot atunci londonezii au venit şi cu inovaţia numită CityTree. În apropiere de Picadilly Circus, pe Glasshouse Street, se află o bancă ciudată care ar putea schimba lucrurile în întreaga lume. Această inovație „verde” a fost adusă în capitală de primărie și de furnizorul de CityTree, Evergreen Systems. Acoperit cu mușchi, CityTree poate absorbi în mod natural poluarea și particulele fine din aerul înconjurător, scrie CNN.

Compoziția dispozitivului asigură umbra la care mușchii se pot dezvolta în acest peisaj urban. Structura este echipată cu flux de apă și este monitorizată prin internet, iar performanța sa poate fi măsurată și menținută în mod eficient. Un sistem CityTree este suficient de inteligent pentru a calcula singur calitatea apei, umiditatea și temperatura aerului și, desigur, nivelul de poluare. Green City Solutions a „plantat” această tehnologie revoluționară pentru a lupta cu poluarea și cu căldura din Londra. Acest dispozitiv are markeri de mediu și filtre care absorb poluarea. Capacitatea sa de a curăța aerul este de 275 de ori mai mare decât cea a unui singur copac, potrivit companiei germane. Atâția copaci într-o singură bancă? Este ca și cum te-ai afla într-o zonă verde.

CityTree poate elimina gazele nocive, praful și poate filtra anual până la 265 de tone de dioxid de carbon. Compania germană a instalat peste 20 de CityTree în zone urbane din diferite țări și procesul continuă. Fiecare dispozitiv care absoarbe poluarea demonstrează eficiența și importanța tehnologiei pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Poluarea în lume

În Europa, emisiile multor poluanți atmosferici au scăzut substanțial în ultimele decenii, determinând o îmbunătățire a calității aerului în regiune. Cu toate acestea, concentrațiile poluanților atmosferici continuă să fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persistă. O proporție semnificativă a populației Europei locuiește în zone, în special orașe, unde apar depășiri ale standardelor de calitate a aerului: poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate. Mai multe țări au depășit în 2020 una sau mai multe limite de emisie la patru poluanți atmosferici importanți. Reducerea poluării atmosferice rămâne așadar importantă.

Poluarea aerului este o problemă la nivel local, paneuropean și al emisferei. Poluanții atmosferici emiși într-o țară pot fi transportați în atmosferă, contribuind sau ducând la o calitate scăzută a aerului în alte zone. Pulberile în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului sunt recunoscuți în prezent drept cei trei poluanți care afectează cel mai grav sănătatea umană. Expunerile pe termen lung și cele maxime la acești poluanți variază ca gravitate și impact, de la efectele minore asupra sistemului respirator până la decesul prematur. Aproximativ 90% din locuitorii orașelor din  Europa sunt expuși la poluanți în concentrații peste nivelurile de calitate a aerului considerate dăunătoare pentru sănătate.  De exemplu, pulberile fine în suspensie (PM2,5) din aer reduc speranța de viață în UE cu peste opt luni. Benzopirenul este un poluant cancerigen din ce în ce mai îngrijorător care, în mai multe zone urbane, în special din Europa centrală și de est, este prezent  în concentrații care depășesc pragul stabilit pentru protecția sănătății umane.

Invenţia City Tree, implementată în marile oraşe din lume, ar putea schimba cursul acestui fenomen şi ne-ar face viaţa mai uşoară şi mai sănătoasă. Rămâne de văzut dacă, pe viitor, "băncile vii" îşi vor găsi loc şi în alte locuri în afară de Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel