Cîţu, vizită de lucru în SUA. Întâlniri cu Nancy Pelosi, dar şi liderul republicanilor. Urmează întrevederea cu Banca Mondială
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Florin Cîţu, preşedintele Senatului, continuă vizita de lucru în SUA. Miercuri, 30 martie, acesta va avea o întâlnire cu cei de la Banca Mondială, după ce marţi s-a văzut cu liderul republicanul din Camera Reprezentanţilor, dar şi cu Nancy Pelosi. 

Președintele Senatului, Florin-Vasile Cîțu, a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în fruntea unei delegații reprezentative. 

Printre alții, președintele Senatului s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și cu liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy

În vizita efectuată în Washington D.C., în perioada 24-30 martie, președintele Senatului, Florin Cîțu, a fost însoțit de vicepreședinții instituției, respectiv Alina Gorghiu și Robert Cazanciuc, vicepreşedinta Comisiei pentru politică externă, Roberta Anastase, secretarul Biroului Permanent din partea USR, Ion-Narcis Mircescu, liderul Grupului parlamentar al PSD, Ştefan-Radu Oprea și de liderul Grupului parlamentar al UDMR, Turos Lóránd.

Întâlnirea cu Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, a vizat creșterea bugetului României pentru apărare la 2,5% din PIB, precum și nevoia de sancțiuni mult mai dure împotriva Rusiei. 

Întrevedere cu Banca Mondială

De asemenea, miercuri, 30 martie, Florin Cîțu și Alina Gorghiu participă la o întrevedere cu vicepreședintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde. 

Componența delegației este o dovadă că Parteneriatul Strategic SUA-România, care anul acesta marchează 25 de ani de la lansare, este puternic şi în continuă dezvoltare şi este susţinut de toate partidele din România, de la putere şi din opoziție. 

Delegația Senatului României a avut o serie de întrevederi oficiale cu înalți reprezentanți ai Senatului și ai Camerei Reprezentanților SUA, precum și ai Departamentului de Stat. 

Discuţii pentru includerea României în Visa Waiver

Marți, 29 martie, delegația condusă de Președintele Senatului, Florin Cîțu, a avut o întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, discuțiile vizând, în principal, includerea României în programul Visa Waiver și dezvoltarea capabilităților forțelor armate române. Întâlnirea cu cel de-al treilea om în stat din SUA a coincis cu ziua în care se împlinesc 18 ani de când România a depus, la Washington D.C., documentele de aderare la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie. De asemenea, în cadrul discuției au fost căutate noi oportunități de dezvoltare economică pentru prosperitatea celor două state, care să țină cont de dinamica regională actuală.

Delegația Senatului a avut o întrevedere și cu un înalt oficial din cadrul Departamentului Comerțului, Marisa Lago, discuția vizând aderarea României la OCDE, precum și dezvoltarea împreună cu SUA a proiectului privind Reactoarele Modulare Mici (SMR).  

Necesitatea consolidării Flancului Estic al NATO și identificarea unor noi domenii și oportunități de cooperare cu SUA au fost subiectele principale abordate în cadrul unei discuții cu Derek Chollet, consilier politic al Departamentului de Stat. 

În cadrul tuturor întrevederilor, președintele Senatului, Florin Cîțu, a reiterat necesitatea adoptării unor sancțiuni mai dure pentru Rusia. 

Delegația Senatului a participat și la o dezbatere organizată de unul dintre cele mai importante și relevante think-tank-uri din domeniul relațiilor internaționale, CEPA (Center for European Policy Analysis), tema fiind evoluțiile de securitate în regiunea Mării Negre. 

De asemenea, delegația s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri din SUA și ai comunității române din zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel