”Cîțu joacă EMOȚIONAL” majorarea pensiilor cu 40%. Adrian Câciu: AICI s-a greșit! România a fost retrogradată și când a tăiat pensiile
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Economistul Adrian Câciu îi dă replica ministrului Florin Cîţu, după ce acesta a spus că o eventuală creştere cu 40 la sută a pensiilor ar însemna retrogradarea imediată a României la categoria junk de către agenţiile de rating.

"O joacă emoţional. Agenţiile de rating pot retrograda România şi pentru nivelul mare al datoriei publice la care a dus dl Cîţu România în acest an, fără să fi crescut pensiile cu 40 la sută. Din perspectiva acestei abordări, agenţiile de rating vor evalua nu creşterea punctului de pensie, cât lipsa măsurilor de susţinere a creşterii punctului de pensie în perspectiva anului 2021. Dacă vrem doar să speriem lumea, aşteptăm să ne retrogradeze. Dar dl Cîţu ar trebui să se uite cum se poate găsi finanţarea pentru a acoperi necesarul pentru tot anul 2021, pentru că acolo este problema, nu în 2020. Este o presiune de aproape 30 de miliarde de lei! 

Din perspectiva asta, că nu mai putem lua bani împrumut e o marotă jucată, pentru că analiştii economici se bazează pe faptul că poporul român nu ştie cum a evoluat ratingul României. România a fost retrogradată şi în criza trecută, fără să crească pensii. Din contră, le tăia! O agenţie de rating nu ia doar punctul ăsta de vedere în calcul, ci modul de acoperire a cheltuielilor permanente. Dacă vede că nu ai o strategie să menţii economia la un anumit nivel, dacă singura abordare e să faci doar datorii, evident că scade ratingul de ţară, pentru că nu eşti solvabil. Pensiile sunt o marotă! Guvernele, nu doar cel PNL, nu au prezentat o strategie sustenabilă, prin care să arate cum cresc pensiile şi cum vor fi ele susţinute. Aici s-a greşit!", a declarat Adrian Câciu, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

VEZI ŞI Florin Cîțu anunță APOCALIPSA dacă va intra creșterea pensiilor cu 40% în vigoare ”măcar o secundă”

"De asta stăm mereu cu securea deasupra capului"

"Dacă stăm doar să ne lamentăm, dar nu căutăm niciodată soluţii să găsim venituri în economie, fără să creştem taxe, doar prin stimularea economiei, ca să producă venituri... Dacă nu stimulăm recuperarea de arierate dinainte de pandemie, dacă nu ne ocupăm de evaziunea fiscală, de forţa de muncă, avem o problemă. Nu îi fac o critică lui Cîţu, el atât ştie să vorbească, dar nu văd o strategie sistemică! La asta se uită agenţiile! De asta stăm noi mereu cu securea deasupra capului.", a mai spus economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel