Data publicării:
Cîțu anunță DEZASTRUL: Vom avea 1 milion de șomeri! Poate chiar mai mulți!
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut un anunț important despre ratele românilor și șomajul tehnic.
'Vor fi foarte mulți români! 1 milion de români, poate chiar mai mulți, care vor primi șomaj tehnic! Vor primi 75% din salariu și nu-și vor face griji pentru rata la bancă. Scopul acestei ordonanțe este de a liniști populația în această perioadă că dacă vor sta acasă vor primi acest venit. Să nu se ingrijoreze de ceea ce se întâmplă cu ratele la bancă. Ce se va întâmpla după aceste 9 luni de zile? Vom vedea atunci! Noi vrem să îi liniștim pe oameni în aveastă perioadă! Acesta este scopul acestei ordonanțe (....) Este un efort colectiv pentru toată lumea. Acesta este mesajul pe care vrea să îl dau! ' a spus Florin Cîțu, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.
Ce a mai precizat Cîțu, vineri dimineață, despre ratele românilor și șomajul tehnic
Normele de aplicare a ordonanţei referitoare la amânarea plăţii ratelor la bănci vor intra în discuţia Guvernului foarte rapid, săptămâna viitoare luni sau joi, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
'Această ordonanţă (referitoare la amânarea ratelor, n.r.) este unică în Europa pentru că se referă la toţi debitorii, persoane fizice şi persoane juridice, pentru toate tipurile de credite. Suspendarea se aplică pe o perioadă de una până la 9 luni. Sunt mai multe ţări care fac acest lucru pe o perioadă de trei luni, o lună, ş.a.m.d. Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, sper luni în şedinţă de Guvern dacă nu cel mai târziu joi', a transmis ministrul Finanţelor într-un mesaj video pe Facebook.
El a precizat, de asemenea, că în cazul în care este nevoie perioada pentru cererile de suspendare va fi prelungită şi după perioada stării de urgenţă. Pe de altă parte, Florin Cîţu a menţionat că pe toată această perioadă comisioanele vor fi susţinute de bănci care, totodată, vor trebui să se finanţeze din piaţă, cu costurile aferente.
Cum răspunde la acuzații
'O acuzaţie pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În Ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar. Faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă, iar această dobândă este susţinută tot de bănci. Nu există nimic în această ordonanţă despre aceste costuri.
Anterior, asociaţiile care reprezintă consumatorii au avertizat că măsurile luate de Guvern cu privire la amânarea ratelor la credite nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumiţi finanţatori.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat joi seara că plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Ministrul a subliniat că de această facilitate pot să beneficieze cei care au fost afectaţi direct sau indirect de pandemia de Covid-19.
Pe de altă parte, Florin Cîţu a precizat că, în ceea ce priveşte dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie fac împrumuturile ipotecare pentru care dobânda se plăteşte eşalonat pe o perioadă de 5 ani, iar statul garantează 100% plata dobânzii capitalizate, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News