Ciorbă mexicană cu smântână. O să vrei s-o mai faci şi a doua oară!
Ciorba mexicană este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, având în vedere că reţeta conţine multe şi felurite legume. Se poate servi cu smântână, cu caşcaval ras şi cu tortilla.
Ai nevoie de:
2 bucăţi piept de pui
1 ceapă
1 roşie
1 ardei gras sau capia
2 căţei usturoi
1 ardei iute
opţional 3 linguri făină
750 ml supă de pui sau de legume
200 g boabe fasole roşie din conservă
100 g porumb din conservă
1 legătură pătrunjel
200 g smântână
1 linguriţă boia dulce
1 linguriţă oregano
1 linguriţă chimion
1 lingură ulei de măsline
1 lingură zeamă lămâie
sare şi piper, după gust
caşcaval ras, pentru decor
frunze de coriandru, pentru decor
Mod de preparare
Încingi uleiul într-o cratiţă cu capac. Căleşti ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit, roşia şi bucăţile de pui tăiate cuburi până se rumenesc. Adaugi ardeiul gras sau capia şi, dacă doreşti, ardeiul iute mărunţite. Amesteci şi laşi la foc potrivit 1-2 minute.
Scurgi de lichid boabele de fasole şi de porumb din conservă şi le presari peste celelalte ingrediente din cratiţă.
Cerni făina şi apoi torni supa de pui sau de legume şi smântâna. Amesteci şi asezonezi cu sare şi piper după gust, cu boia dulce, cu zeama de lămâie, cu oregano şi chimion.
Speli bine pătrunjelul, îl toci mărunt şi îl presari în ciorbă. Amesteci şi mai laşi pe foc până dă într-un clocot.
Serveşti ciorba cu tortilla şi decorezi cu caşcaval ras sau cu frunze de coriandru.
Este sănătoasă smântâna?
Smântâna, atunci când este folosită în cantități mici, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. O lingură de smântână are mai puțin de 25 de calorii, dar daca mănânci foarte multă, caloriile și conținutul de grăsimi pot crește. Aceasta este făcută din adăugarea de bacterii producătoare de acid lactic în crema obișnuită. Bacteriile cu acid lactic produc smântâna ușor acrișoară, cu gust acid. FDA-ul dictează ca orice produs etichetat ca smântână să aibă un conținut de unt de cel puțin 18%.
Smântâna este un condiment folosit în bucătăriile tradiționale europene, centrale și nord-americane, pentru mâncăruri sărate. Cu toate acestea, ea poate fi folosită și în diverse prăjituri. Ca și alte alimente lactate cu grăsimi complete, este considerată bogată în grăsimi saturate și calorii. Totuși, acest lucru nu face neapărat smântâna un aliment „interzis”, deoarece cantitatea de smântână folosită este în general mică.
De asemenea, efectele pe care le au produsele lactate cu grăsimi asupra sănătății au fost contestate recent în unele cercetări științifice. Smântâna poate furniza vitamina A și calciu. Prin urmare, ca în cazul tuturor celorlalte alimente, smântâna poate avea unele aspecte nutritive pozitive și poate negative. Dacă mănânci smântână, este important să o faci cu moderație și să o integrezi într-o dietă sănătoasă și variată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News