Ciocolată caldă. Rețeta minune a Mihaelei Bilic. " Totul e permis! O mulțime de nutrienți valoroși"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ciocolată caldă. Rețeta minune a Mihaelei Bilic. " Totul e permis! O mulțime de nutrienți valoroși" / Foto: Pixabay
Ciocolată caldă. Rețeta minune a Mihaelei Bilic. " Totul e permis! O mulțime de nutrienți valoroși" / Foto: Pixabay
Vezi în articol rețeta de ciocolată caldă a Mihaelei Bilic.

Mihaela Bilic, celebrul medic nutriționist, și-a dezvăluit rețeta de ciocolată caldă.

Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a topi ciocolată și a o transformă într-o băutură? Nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolată se consumă doar sub formă lichidă. Inițial era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea și fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită prin adaos de zahăr. Meritul transformării ei într-un produs solid - tabletă de ciocolată pe care o știm astăzi - este în continuare un motiv de dispută între Franța și Elveția.

Ce e de fapt ciocolată?

Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr. Aztecii considerau bobul de cacao hrană zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante. Ciocolată este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienți valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.

Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolată neagră. 100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao. Ciocolată este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut(IG=25).

Cum reducem densitatea calorică

Cât despre calorii nu merită numărate, atâta timp cât porția corectă înseamnă 30g (2-3 pătrățele). Ciocolată are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.

Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transformă într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii.

Cum se face ciocolata caldă

Ca variante de rețete în loc de apă puteți dilua ciocolată cu lapte - laptele înseamnă 87% apă. Ciocolată neagră se topește fie la microunde, fie în bain-marie. Atenție, la cuptorul cu microunde, setați puterea la maxim 500W și mestecați des, din minut în minut. Pentru 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid. În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel - orice combinație vă face plăcere, totul e permis!

Nu mai spun că puteți înmuia în ciocolată caldă bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac… S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată - plăcere diluată, nevinovată și garantată!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel