Cine trăiește și cine moare în România din cauza Covid-19. Val Vâlcu: Regula care poate schimba TOT
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Medicii din România, care luptă împotriva epidemiei de Covid-19, vor intra în ”logica medicinei de dezastre”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat.

Practic, medicii vor alege cine moare și cine trăiește din rândul pacienților cu coronavirus. Dar cum poate un medic să facă selecția?!

Ordinea internării

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat acest subiect.

”Dacă sunt trei pacienți care își dispută un singur pat la ATI sau la un ventilator, va fi ales, de către medici, pacientul cu cele mai mari șanse. Adică medicul decide cine are mai multe șanse după propriile criterii. Există două modele: unii spun că cele mai multe șanse le are cel mai tânăr pacient, dar vin și contestatarii acestei abordări și zic: pai stai așa că am plătit 70 ani taxe pentru sănătate, de ce să mi se refuze sprijinul pentru a fi favorizată altă persoană?

Ar putea fi aplicată regula primul venit, primul ajutat, adică cine a fost internat primul, are acces la ATI. E vorba de șansă, adică momentul când te-a lovit boala”, a zis jurnalistul Val Vâlcu. 

Trebuie să existe proceduri clare: pe ce criterii se face selecția? Ar trebui să se dea o lege, un protocol terapeutic. Trebuie specificat foarte clar cine nu se califică la ventilator. Este o chestiune care trebuie asumată printr-o lege”, a mai spus ziaristul.

”Altfel pot apărea probleme etice. Cine decide cine are mai multe șanse să trăiască decât alt pacient?! Mai este și metoda loteriei. Se face o listă și se extrage numele pacientului care poate avea acces la ventilator. În orice caz, se pot naște abuzuri și contestații dacă nu se face o selecție pe criterii clare”, a conchis Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel