Cine pune urechea? Și pentru cine?
Data publicării:
Autor: Sorin Roşca Stănescu, sorin_rosca_stanescu
WhatsApp
srs1
srs1

In Statele Unite se deruleaza, in prezent, un urias scandal. Legat de interceptari. Facute din ratiuni politice. Congresul american ii ancheteaza la sange pe responsabili. Si va fi necrutator. In Romania noastra s-au produs, chiar zilele trecute, interceptari si mai grave. Nu am auzit de vreo ancheta. Ceea ce nu ma impiedica sa intreb: cine pune urechea? Si pentru cine?

Dupa scandalul Watergate, care pana la urma a costat capul unui presedinte american, acum avem de-a face cu debutul unei noi dezbateri pe tema interceptarilor. De aceasta data victimele sunt mai multi jurnalisti. Ale caror telefoane au fost ascultate pe motiv de siguranta nationala. Se intampla, asadar, si la case mult mai mari. Numai ca partenerii nostri de la Washington nu stau cu mana in san. O ancheta la sange a fost declansata de Congresul Statelor Unite. Si pun mana in foc ca va avea si rezultate. Capetele celor vinovati vor cadea, indiferent la ce inaltime sunt plasate acestea.

 In Romania, in ultimele zile, legat chiar de criza din USL, am avut de-a face cu doua spectaculoase interceptari care au fost devoalate opiniei publice. Prima este o inregistrare completa a unor dezbateri politice din interiorul Biroului Permanent al Partidului National Liberal. Stenogramele au fost livrate opiniei publice treptat si selectiv. De catre cine? Nu se stie. Presa, care are tot dreptul sa publice orice informatie de interes public, titreaza ca respectivele stenograme vin “pe surse”.

 Sa presupunem ca, in acest caz, este posibil ca unul dintre participanti sa fie tradator si turnator. Si ca acest vierme, strecurat in interiorul conducerii PNL, a lucrat impotriva propriului partid, efectuand si livrand o inregistrare. Putea, in definitiv, sa o faca live de pe propriul telefon. Dar mai avem o inregistrare. In cazul careia explicatia este, cu certitudine, fundamental diferita.

 Cele mai recente inregistrari sunt chiar de la ultima intalnire de lucru a staff-ului USL. In total opt demnitari. Presedintii celor patru partide care formeaza USL si inca patru oameni politici dintre cei mai importanti. Interceptarea a fost efectuata chiar in biroul presedintelui Senatului Romaniei. Al doilea om in stat.

 Ce interpretare am putea da acestor circumstante? De aceasta data este exclus ca vreunul dintre cei opt oameni politici de varf ai Romaniei sa fi avut vreun interes de a se inregistra pe el insusi, de a-si inregistra sefii sau subalternii si de a turna gaz peste foc furnizand, in plina criza USL, stenograme opiniei publice. In acest caz este limpede ca a actionat o mana straina in Cabinetul Presedintelui Senatului, copresedinte USL, presedinte PNL, al doilea om in stat si candidat la viitoarele alegeri prezidentiale. Dar, evident, nu putea fi cineva de pe strada. Oamenii de pe strada nu au acces in cladirea Parlamentului. Si nici jurnalistii nu ar avea cum sa patrunda pentru a instala aparatura de interceptare in Cabinetul Presedintelui Senatului.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel