Data publicării:
Cine nu va mai putea să plătească în numerar. Ministrul Boloș, anunț despre limitarea folosirii cash-ului: Nu există nicăieri în lume
Ministrul de Finanțe a anunțat în ce condiții se limitează plățile cash.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, joi seară, în emisiunea ”În fața națiunii” de la Antena 3 CNN, că ar urma să fie limitată folosirea plăților cash pentru contribuabilii datori la bugetul statului.
Limitarea plăților în numerar urmează să se facă doar în cazul celor care au ”popriri pe conturi”: ”Trebuie să introducem această disciplină în ceea ce privește plata contribuțiilor față de buget”. Întrebat despre oamenii care au ajuns să aibă popriri pe conturi din cauză că nu au reușit să-și plătească datoriile, ministrul a spus că au posibilitatea de a-și plăti eșalonat datoriile. Și eșalonarea datoriilor urmează să fie modificată, mai exact pragul de la care se eșalonează. ”Este un lucru de normalitate ca impozitele și taxele datorate bugetului să fie plătite” subliniază ministrul.
Prin urmare, dacă nu ți-ai plătit datoriile și ai popriri pe conturi, ”poți să faci plăți în numerar, dar până în 5000 de lei pentru marii contribuabili, 2500 lei pentru contribuabilii mijlocii și 1000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar pe perioada popririi. Dacă ți-ai plătit impozitele și taxele, ți se ridică această limită” a evidențiat Marcel Boloș.
”În SUA, am vrut să plătesc în numerar cazarea la hotel, deci nu există așa ceva”
”Este destul de dureros pentru România că avem, în continuare, plățile în numerar - nu vorbesc despre mediul rural, ca să fiu bine înțeles, unde înțeleg că nu există logistica necesară, dar vorbesc despre localitățile urbane, unde, într-un mod voit, cu banii în numerar, sau - cum ați spus - în sacoșă se fac plăți în numerar. Nu există nicăieri în lume. În SUA, am vrut să plătesc în numerar cazarea la hotel, deci nu există așa ceva, nu se permite ca plățile în numerar să fie efectuate de către contribuabili persoanele fizice sau juridice. Sunt instrumente moderne de plată și, până la urmă, statul din aceste impozite și taxe își achită salariile” a mai spus ministrul de Finanțe.
Deși unii lideri politici spun că măsura este pentru firme, ministrul Marcel Boloș nu a făcut această precizare, ba chiar răspunzând în cazul oamenilor care au popriri pe conturi tocmai pentru că, la un moment dat, nu și-au mai permis plata datoriilor.
Semnalul lui Marcel Boloș este că ”evazionișii fiscali să înțeleagă că s-a terminat”.
-----
Modificările fiscale puse în transparență de ministerul lui Boloș: Apare alternativa la CNP, numărul de identitate digitală. Ce presupune
Sunt ultimele informații despre modificările fiscale propuse de ministrul Marcel Boloș, după o întâlnire ”amplă”.
Ministerul de Finanțe propune modificarea Codului de procedură fiscală. Astfel, pune în dezbatere publică actul normativ prin care aduce ”o serie de modificări și completări Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislației fiscale, astfel încât gradul de colectare și conformare la plată să crească”. Anunțul vine în urma unor discuții „ample” purtate luni, după cum anunță Ministerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News