Data publicării:
Cine este Vasile Dâncu, propunerea pentru Ministerul Dezvoltării și vicepremier în Guvernul Dacian Cioloș
Născut la 25 noiembrie 1961 în satul Runcu-Salvei din Bistriţa Năsăud, Vasile Dâncu este unul dintre puținii politiceni ardeleni care au reușit să se impună în Capitală. Făcând parte dintre politicienii reuniți în Grupul de la Cluj, Vasile Dâncu este un reputat sociolog și profesor universitar. Vasile Dâncu este considerat un apropiat al PSD.
Vasile Dâncu. După terminarea şcolii generale din sat, Dâncu se înscrie la liceul de filologie George Coşbuc din Bistriţa. Aici se impune şi preia conducerea cenaclului şcolii.
"La paisprezece ani, mi-am luat o valiză şi am plecat la Bistriţa, la liceu. Acolo, am devenit şeful cenaclului literar, al revistei şcolii şi şef de promoţie. A fost o perioadă de lectură intensă, în care m-am format pentru ceea ce voiam să fac mai departe, sociologia".
Vasile Dâncu. După terminarea liceului, Vasile Dâncu a ales sociologia la Facultatea de Istorie şi Filosofie din
Cluj, după ce mai întâi a trecut pentru o scurtă perioadă de timp ca profesor suplinitor la șoala din satul natal.
"O scurtă perioadă de la terminarea facultăţii, am fost profesor de filosofie şi ştiinţe sociale în Valea Jiului. După un timp, am făcut demersuri pentru un transfer foarte complicat de la Ministerul Învăţământului la Ministerul Culturii. Am făcut zeci de drumuri la Bucureşti. În cele din urmă, am devenit ziarist profesionist în redacţia cotidianului Zori noi, la pagina de cultură" ,mărturisea la un moment dat Vasila Dâncu.
Vasile Dâncu. În al doilea an de studiu, Vasile Dâncu se căsătoreşte cu una dintre colegele sale.
"Tot în studenţie m-am căsătorit şi foarte repede am avut primul nostru copil. Cu ocazia asta, am devenit foarte disciplinat, am luat numai note de zece, mă simţeam foarte responsabil, acum, că aveam o familie".
Cariera politică şi-o începe în 1999, când cadrul didactic şi sociologul Vasile Dâncu se înscrie în Partidul Social Democrat Cluj. În 2000, aflat pe poziţia de director-fondator al Istitutului Metromedia Transilvania, acceptă propunerea primului-ministru Adrian Nastase şi
devine Ministrul Informaţiilor Publice, din decembrie 2000 până în aprilie 2003, când, în urma restructurării guvernamentale, Ministerul Informaţiilor Publice se transformă în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, la conducerea căreia rămâne până în 2004. În timp, a ocupat funcţiile politice de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Cluj a P.S.D. şi de secretar executiv
al P.S.D. în marketing politic. Treptat, Dâncu devine cea mai valoroasă "piesă" din galeria social-democraţilor de la Cluj. Local, Dâncu este cel mai mediatizat politician clujean din opoziţie, şi asta se datoreaza stagiului de europarlamentar cu statut de observator, iniţiativei de "rebranding" al P.S.D.-ului şi apariţiei "Grupului de la Cluj" şi, bineînţeles, activităţii lui în domeniul sociologiei, învăţământului şi publicisticii.
Vasile Dâncu a fost vicepreşedinte P.S.D. pe probleme de strategie, membru în Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, trecând o perioadă și pe la Parlamentul European cu statut de observator.
În timpul liber, Dîncu face sport şi ascultă muzică de toate tipurile. Dintre sporturi, practică fotbalul şi tenisul.
Vasile Dâncu. "Îmi plac toate genurile de muzică, inclusiv Paraziţii şi BUG Mafia. Îmi placepentru că eu sunt sociolog şi sunt sensibil la problematica socială. Am scris un articol interesant, "Cultura de după blocuri" despre această muzică şi am observat – făcând analize de conţinut şi lucrări de diplomă cu studenţii pe asemenea piese – că atât manelele, cât şi muzica hip-hop vorbesc despre problemele tinerilor: iubire, sărăcie, protestul faţă de viaţa politică. Este o muzică vie, are suflet pentru că este un protest".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News