Data actualizării:
Data publicării:

Cine este înaltul responsabil al armatei Ucrainei demis de Zelenski

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a demis luni un înalt responsabil al armatei, transmite France Presse

Demiterea vine în contextul unor acuzații de incompetenţă şi abuz de putere în plină invazie a Rusiei lui Putin în Ucraina.

"Am decis să îl înlocuiesc pe comandantul forţelor comune ale forţelor armate ucrainene, generalul-locotenent Iuri Sodol, cu generalul de brigadă Andrii Gnatov", a spus Volodimir Zelenski pe Telegram.

Preşedintele Ucrainei nu a zis și motivele demiterii comandantului, însă aceasta vine în urma criticilor unui comandant al celebrei brigăzi Azov, respectiv Bogdan Krotevici, cunoscută pentru legăturile sale cu cercurile ultranaţionaliste.

Plângere pe numele generalului Iuri Sodol, demis de Zelenski

Krotevici a zis, luni dimineață, faptul că a depus o plângere la serviciile de securitate ucrainene (SBU), cerând o anchetă cu privire la Sodol. Conform presei din Ucraina, comandantul brigăzii Azov îl acuză pe Sodol de incompetenţă, fapt care a dus la moartea unor soldaţi ucraineni, precum și la eşecurile de pe linia frontului.

Armata ucraineană este în dificultate. De la eşecul contraofensivei sale din vara anului 2023, trupele lui Putin au cucerit în fiecare săptămână noi sate în estul şi sudul ţării, fără a face progrese reale. Totodată, la începutul lunii mai, armata Federației Ruse a lansat o ofensivă terestră în regiunea Harkov (nord-est) și a cucerit mai multe oraşe înainte de a fi frânată de întăririle trimise de Kiev.

De asemenea, armata lui Zelenski suferă de o lipsă de recruţi din cauza mobilizării lente, dar şi de o lipsă de arme din cauza întârzierilor în livrarea ajutoarelor din Occident, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel