Data publicării:

Cine e vinovat pentru incidentele de la finala Ligii Campionilor din 2022. Raport independent

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sport
WhatsApp
Facebook Stade de France
Facebook Stade de France
Un raport independent arată cine este vinovat pentru incidentele grave de la finala Ligii Campionilor din 2022, disputată la Paris, pe Stade de France. 

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), organizatoarea finalei Ligii Campionilor, poartă "prima responsabilitate" pentru incidente grave "care au dus aproape la un dezastru" în mai anul trecut pe Stade de France, a conchis, luni, un grup de experţi independenţi mandaţi să efectueze o anchetă de către instanţa europeană, informează AFP.

"Grupul a concluzionat că UEFA, în calitate de proprietar al evenimentului, poartă întreaga responsabilitate şi prima a eşecurilor care au dus aproape la un dezastru", se arată în acest lung document, care acuză în acelaşi timp Prefectura de poliţie şi Federaţia franceză de fotbal (FFF), scrie Agerpres.

"UEFA era la comandă"



"Chiar dacă este rezonabil să delegi probleme de securitate altora, în primul rând FFF şi să delegi Prefectura de poliţie pentru chestiuni de menţinere a ordinii, acest lucru nu înseamnă că UEFA este absolvită de responsabilitate. UEFA a jucat un rol central în organizarea evenimentului şi ar fi trebuit să supravegheze, să supervizeze şi să contribuie la măsuri de securitate", au transmis experţii.

"Celelalte părţi implicate au avut scăpări care au contribuit la incidente, dar UEFA era la comanda" acestei finale dintre Liverpool şi Real Madrid, se mai arată în raport.

Raportul mai arată, de asemenea, slaba reacţie a forţelor de securitate franceze, de la folosirea gazelor lacrimogene de către poliţie la spray-uri cu piper, care "nu-şi au locul la o sărbătoare a fotbalului".

Experţii acestui raport, condus de fostul ministru portughez al Educaţiei, Tineretului şi Sporturilor, Tiago Brandao Rodrigues, s-au declarat "uluiţi" de schema de menţinere a ordinii la acest meci, care a dus la o proastă imagine a suporterilor lui Liverpool, asimilaţi cu huligani, "o idee falsă inexplicabilă".

Incidentele de la finala Ligii Campionilor la fotbal, care a avut loc pe 28 mai la Stade de France, au dus la amânarea startului finalei dintre Real Madrid şi Liverpool. Mii de suporteri ai echipei Liverpool au blocat turnicheţii de acces pe Stade de France cu bilete pe care le-au cumpărat, dar care s-au dovedit a fi false. Din cauza blocajelor s-a creat aglomeraţie la intrarea pe stadion, iar, ca urmare, startul meciului a fost amânat cu circa 35 de minute, pentru a permite accesul celor care aveau bilete autentice.

Poliţia a fost obligată să intervină cu gaze lacrimogene după ce mulţi suporteri au forţat filtrele de control din jurul stadionului.

Stade de France va găzdui în 2023 meciuri de la Cupa Mondială de rugby, precum şi probe de la Jocurile Olimpice din 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel