Data publicării:

Cine a fost Doru Bădără, specialistul în carte veche românească. Andreea Badea: „Încercăm să ducem mai departe”/ VIDEO

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Andreea Badea, invitata săptămânii la De Ce Citim
Andreea Badea, invitata săptămânii la De Ce Citim

Prezentă în emisiunea De Ce Citim, Andreea Badea, șefa Biroului Bibliofilie.Manuscrise, din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a vorbit despre activitatea Biroului Bibliofilie.Manuscrise, din cadrul BCU Carol I și a evocat personalitatea lui Doru Bădără, plecat dintre noi în 2022. 

„Avem carte veche românească și străină, bibliofilă, dar avem și manuscrise, corespondență și avem fotografii, carte poștală, acte, foi volante și câteva hărți. Din păcate, nu foarte multe, dat fiind evenimentul din decembrie 1989, dar reconstituită această colecție și voi invoca numele de căpătâi a celui care a pus bazele secției moderne, este vorba de mentorul meu, regretatul Doru Bădără, specialistul în carte veche românească, un specialist de renume, recunoscut în spațiul românesc pentru contribuția în domeniul respectiv și cel care a și lăsat structura acestei secții pe care încercăm să o ducem mai departe în același mod. În afara prelucrării efective, conform normelor ISBD A (n.r International Standard Bibliographic Description for Older Monographic Publications Antiquarian) regăsibile în programul integrat de bibliotecă, util cercetătorilor, un obiectiv major al secției este aducerea mai aproape de oameni a acestor documente prin organizarea de expoziții și conferințe. Este un obiectiv la care ținem foarte mult și fiecare dintre prelucrătorii de carte veche dintre colegii mei, dintre cercetători, își aduce contribuția și vine cu spiritul inovativ atât în ceea ce privește tematica, cât și modalitatea de transmiterea a informației, fie ă este vorba despre expoziții, fie că este vorba despre articole.” a declarat Andrea Badea, la De Ce Citim.

Bună colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod

„Am avut anul trecut o colaborare foarte frumoasă cu Biblioteca Sfântului Sinod, cu arhimandrit Policarp Chițulescu, în două momente, primul, printr-o expoziție organizată în mai, închinată mitropolitului Neofit Cretanul, expoziție de carte veche editată în perioada fanariotă și cel de-al doilea, în cadrul celei de-a XII-a ediții a festivalului Strada de C’Arte, tot în colaborare cu arhimandrit Policarp Chițulescu, este vorba de o conferință pe care o vrem reiterată „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”, care a reunit specialiști din întreg spațiul. A avut două momente in memoriam, Olga Cicanci, istoric și paleograf, specialist pe limba greacă și Doru Bădără, dar și o expunere unică pentru biblioteca noastră, grație ajutorului casei de licitații Artmark, este vorba de Tetraevanghelul lui Macarie, a treia tipăritură din spațiul românesc din anul 1512. Am avut ocazia unică de a avea așa ceva.” a conchis specialistul BCU Carol I

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel